Sobota,
18. 6. 2011,
9.32

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
glasovanje

Natisni članek

Sobota, 18. 6. 2011, 9.32

6 let, 10 mesecev

Do petka glasovanje za spominski kovanec za dva evra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Državljani in prebivalci območja evra lahko še do petka glasujejo za enega od petih predlaganih motivov za skupni spominski kovanec za dva evra v počastitev desetletnice uvedbe evra.

Glas za najljubši motiv lahko prebivalci območja evra oddajo na spletni strani: http://www.eurocoin-competition.eu/sl/vote.

V počastitev 10. obletnice, odkar je evro postal skupna valuta, bo 17 držav članic območja evra izdalo skupni spominski kovanec za dva evra, so sporočili v Bruslju.

Zmagovalni motiv bo objavljen 30.junija Strokovna žirija je med prispelimi predlogi v predizboru izbrala pet najboljših motivov, zmagovalni motiv pa bodo izbrali državljani z javnim spletnim glasovanjem in bo objavljen 30. junija 2011.

Posamezne države članice lahko izdajo spominske kovance s posebnim motivom, ki so namenjeni za obtok, in s tem obeležijo dogodke velikega nacionalnega ali evropskega pomena. Tokrat so se vse države članice območja evra tretjič dogovorile, da bodo izdale evrski kovanec s skupnim motivom na nacionalni strani.

Prvi skupni spominski kovanec je bil izdan leta 2007 ob praznovanju petdesetletnice Rimske pogodbe, drugi pa leta 2009 ob praznovanju desetletnice ekonomske in monetarne unije.