Sreda,
16. 7. 2008,
12.05

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 16. 7. 2008, 12.05

8 let, 3 mesece

Divanija v iraških rokah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Iraške oblasti so od ZDA prevzele varnostni nadzor nad osrednjo šiitsko provinco Divanijo. Divanija je tako deseta od 18 iraških provinc, kjer so ameriške sile nadzor prepustile lokalnim oblastem.

Kot je ob tem povedal namestnik predsednika iraškega parlamenta šejk Halid al Atija, današnji dan "predstavlja svetlo stran v vrsti dosežkov, ki dokazujejo sposobnost in moč iraških sil". Prav tako je dosežke, ki sta jih dosegli obe vojski, tako ameriška kot iraška, pozdravil tudi vodja ameriških sil, general Lloyd Austin. Poudaril je, da je Divanija izredno napredovala kar se tiče varnostnih razmer.

Predaja nadzora je bila sprva načrtovana za 30. junij, vendar so jo morali odložiti, saj je slabo vreme preprečilo premik predstavnikov iraških oblasti na območje 180 kilometrov južno od Bagdada.

Prizorišče spopadov šiitskih upornikov Daivanija je pogosto prizorišče spopadov šiitskih upornikov. Novembra lani so tako iraške in ameriške sile izvedle ofenzivo, s katero so želeli stabilizirati to nemirno provinco. Več kot 3000 iraških vojakov in policistov je ob podpori tankov in več sto pripadnikov ameriških in poljskih sil iz istoimenske prestolnice te province poskušalo pregnati šiitske upornike. Tedaj so prijeli približno 100 upornikov, večinoma pripadnikov vojske šiitskega klerika Moktade al Sadra.