SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Der Standard: Bratuškova pod pritiskom

1

termometer

 | Foto:
Evropska komisija zahteva več varčevalnih ukrepov, da bi Slovenija pod nadzor spravila svoj naraščajoči proračunski primanjkljaj, poroča avstrijski časnik Der Standard.

Tako prijazno se že dolgo ni smejala, še posebej ne, ko je sprejela koga iz nasprotnega političnega tabora. Tako Der Standard piše o tem, da je nemška kanclerka Angela Merkel na nedavnem vrhu EU-ja pokazala svojo podporo slovenski kolegici Alenki Bratušek, časnik pa poudarja še, da je Merklova med obiskom Bratuškove v Berlinu pohvalila njeno politiko, čeprav je Evropska komisija malo pred tem opomnila na naraščajoči slovenski primanjkljaj.

Vendar pa Bratuškova ni pod pritiskom le zaradi primanjkljaja (ta znaša 4,4 odstotka BDP-ja), piše Der Standard, temveč mora tudi v lastni stranki biti hud boj za oblast. "Tudi tukaj gre za denar. Vlada je morala prejšnji teden sprejeti rebalans proračuna. Nekdanji predsednik stranke Pozitiva Slovenija in vplivni župan Ljubljane Zoran Janković nasprotuje finančnim načrtom vlade, po poročanju slovenskih medijev zato, ker glavno mesto od tega ne bo imelo finančnih koristi," dogajanje v Sloveniji povzema časnik.

"Če bi Janković sprožil krizo, bi prišla trojka" Janković naj bi zato pozival h kongresu stranke, da bi se spet povzpel na čelo stranke, s katerega je moral pozimi oditi zaradi poročila protikorupcijske komisije. "Janković ima še vedno podporo v stranki. Bratuškova na kongresu stranke ne bo nastopila proti njemu," je za Der Standard pojasnil slovenski politolog Marko Lovec. Nasprotovanje vrnitvi Jankovića na čelo PS je posebej močno med koalicijskimi partnerji največje vladne stranke, ki so napovedali, da bi to pomenilo konec koalicije.

"Če bi Janković sprožil politično krizo, bi prišlo do blokade konsolidacije proračuna in s tem do nezmožnosti, da si na tujih trgih spet sposodimo denar, kar bi pripeljalo do tega, da bi v Slovenijo prišla trojka," meni Lovec.

Der Standard spominja, da je vlada pred kratkim od EU-ja dobila še dve leti časa, da doseže izravnavo proračuna. Proračun znaša okoli 1,5 milijarde evrov, kar je okoli pol milijarde več, kot je bilo načrtovano. Slovenija trenutno po besedah Lovca okoli 1,5 odstotka svojega proračuna nameni samo za poplačilo posojil. Lovec pa ni edini, ki se boji, da zmerno zmanjševanje v javnem sektorju in zviševanje davkov ne bosta rešila krize, saj Slovenija potrebuje veliko denarja za sanacijo svojih bank, svoj članek o Sloveniji sklene avstrijski časnik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin