Sreda,
13. 6. 2012,
18.21

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 13. 6. 2012, 18.21

8 let, 5 mesecev

Črni gori se obeta zelena luč za začetek pogajanj z EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Vrh EU naj bi konec meseca prižgal zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj s Črno goro, izhaja iz smernic za pripravo sklepov, ki jih bodo sprejeli voditelji unije.

Odločitev bodo sicer najprej sprejeli ministri EU, pristojni za evropske zadeve, 26. junija, nato pa bo vrh to odločitev potrdil na zasedanju 28. in 29. junija, izhaja iz smernic za pripravo sklepov vrha.

Komisija ocenila, da je Črna gora dosegla napredek na področju pravne države Takšna odločitev je bila sicer pričakovana, potem ko je Evropska komisija maja v poročilu o napredku Črne gore na poti v EU priporočila začetek pristopnih pogajanj s to državo v juniju.

Komisija je namreč ocenila, da je Črna gora dosegla napredek na področju pravne države in temeljnih pravic, vključno z bojem proti korupciji in organiziranemu kriminalu, ter tako dosega stopnjo skladnosti z evropskimi merili, ki je potrebna za začetek pogajanj.

Najvplivnejši državi v uniji, Nemčija in Francija, zahtevali preložitev odločitve Komisija je začetek pogajanj s Črno goro priporočila že oktobra lani, zato je država zeleno luč za pogajanja pričakovala že decembra. Vendar sta najvplivnejši državi v uniji, Nemčija in Francija, zahtevali preložitev odločitve z decembra na junij.

Na lansko odločitev o Črni gori je vplivalo tudi dejstvo, da Srbija decembra lani prav tako ni napredovala na poti v unijo - ni dobila statusa kandidatke, ki ga je nato dočakala marca letos.

Kot cilj za začetek pogajanj s Črno goro določili letošnji junij Voditelji članic unije so nato decembra lani kot cilj za začetek pogajanj s Črno goro določili junij letos pod pogojem, da bo dodatno poročilo komisije v prvi polovici tega leta pokazalo zadosten napredek v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu.

Če bo Črna gora konec meseca dobila zeleno luč za pogajanja, bo sledila slovesna medvladna konferenca, na kateri bo država simbolno začela pogajanja, a še ne bo odprla nobenega poglavja. Prvi poglavji bi lahko odprla do konca leta.

Črna gora je za članstvo v EU zaprosila decembra 2008 Pogajalski okvir za Črno goro bo temeljil na novem širitvenem pristopu, predstavljenem oktobra lani. Ta takoj na začetku pogajanj predvideva odprtje dveh najtežjih poglavij - o pravosodju in temeljnih pravicah ter svobodi, pravici in varnosti - ter njuno zaprtje na koncu pogajanj.

S tem želi unija zagotoviti res dobro uskladitev zakonodaje kandidatke z evropskim pravnim redom, saj sta se ti poglavji v širitvi na Romunijo in Bolgarijo pa tudi v pogajanjih s Hrvaško izkazali za najbolj problematični.

Črna gora je za članstvo v EU zaprosila decembra 2008. Aprila 2009 so države članice Evropsko komisijo pozvale k mnenju o članstvu. Ta je novembra 2010 priporočila, naj se Črni gori dodeli status kandidatke, kar je vrh EU nato potrdil decembra 2010.