Ponedeljek,
19. 1. 2009,
9.33

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 1. 2009, 9.33

8 let, 5 mesecev

Črna skrinjica potrdila trk z jato ptic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Analiza črnih skrinjic iz letala, ki je zasilno pristalo na reki Hudson v New Yorku, je potrdila domneve, da je letalo trčilo v jato gosi, zaradi česar sta mu istočasno odpovedala oba motorja.

Preiskovalci sicer še morajo raziskati razbitine letala, predvsem oba motorja, da bodo lahko uradno potrdili vzrok nesreče, vendar so posnetki iz pilotove kabine, ki jih je ena od črnih skrinjic posnela tik pred nesrečo, že precej trden dokaz, da je bilo za nesrečo, ki se je na srečo končala brez hujših posledic, krivo trčenje s pticami.

Na posnetku pilot 90 sekund po vzletu, ko je bilo letalo na višini 975 metrov, najprej izreče opazko na račun številnih ptic, takoj zatem pa se slišita glasen trk in očitna odpoved motorjev. Sledi pilotov radio-telefonski klic na pomoč, na katerem pove, da je trčil v jato ptic in se bo moral vrniti na letališče La Guardia.

Motorja odpovedala istočasno Analiza druge črne skrinjice, ki je snemala podatke o samem letu, je medtem potrdila, da sta oba motorja letala odpovedala istočasno, kar potrjuje, da je letalo trčilo v jato ptic.

Razbitine airbusa A320 družbe US Airways so v soboto pozno zvečer po lokalnem času potegnili iz vode in črni skrinjici poslali v Washington na analizo. Potapljači, ki so pripravljali letalo na dvig iz vode in nanj namestili jeklene vrvi, so v ledeno mrzli reki preživeli skoraj celo soboto. Ogromen žerjav je nato dvignil letalo, ki ga zdaj podrobno preiskujejo.