Ponedeljek,
25. 1. 2021,
19.59

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

2

Natisni članek

odstop Italija Giuseppe Conte

Ponedeljek, 25. 1. 2021, 19.59

3 leta, 3 mesece

Conte bo v torek ponudil odstop

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

2

Giuseppe Conte | Foto Reuters

Foto: Reuters

Italijanski premier Giuseppe Conte bo v torek ponudil odstop, so nocoj sporočili iz njegovega kabineta. Po odstopu naj bi si skušal zagotoviti mandat za sestavo nove vlade.

Matteo Renzi
Novice Renzi napovedal izstop iz italijanske vladne koalicije

Iz Contejevega kabineta so po navedbah STA sporočili, da je za torek dopoldne ob 9. uri sklical sejo vlade, na kateri bo člane obvestil, da želi predsedniku države Sergiu Mattarelli ponuditi svoj odstop. Po poročanju medijev naj bi Conte skušal dobiti nov mandat. Z odstopom pa naj bi želel pridobiti dodaten čas, da si zagotovi večino v obeh domovih parlamenta, potem ko je izgubil večino v senatu.

Kljub zaupnici je njegova vlada oslabljena

Sredi meseca je namreč iz vlade izstopila manjša koalicijska partnerica Živa Italija nekdanjega premierja Mattea Renzija. Conte je šel nato po zaupnico v parlament in jo dobil v obeh domovih. Kljub temu pa je njegova vlada oslabljena, saj nima zagotovljene večine v senatu. Za odstop se je odločil tik preden bi senat v sredo odločal o reformi v pravosodju. V stranki Živa Italija (IV) bivšega premierja Mattea Renzija, ki je izstopila iz vladne koalicije, a jo načeloma še vedno podpira, so namreč že napovedali, da reforme ne bodo podprli. To pa pomeni, da bi lahko predlogi tudi padli, saj Contejeva vlada brez senatorjev IV nima večine v zgornjem domu italijanskega parlamenta.

Danes je sicer koalicijska stranka Gibanje petih zvezd napovedala podporo Conteju. V Rimu naj bi se stranke tako že dogovarjale o oblikovanju koalicije, na čelu katere bi lahko znova bil 56-letni pravnik. Končna odločitev je po pisanju STA v rokah Mattarelle. Predsednik države je tisti, ki imenuje mandatarja in lahko skliče predčasne volitve, če se ne najde vladne večine.

Giuseppe Conte
Novice Vladna kriza v Italiji: Conte preživel prvo glasovanje o zaupnici