Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
5. 3. 2015,
15.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

burja ciklon sneg Dalmacija Hrvaška

Četrtek, 5. 3. 2015, 15.25

8 let

Ciklon Rea lomasti predvsem po hrvaškem Jadranu

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Največ težav ustvarja orkanska burja, ki bi lahko bila najmočnejša v zgodovini meteoroloških meritev na Hrvaškem.

Dež in zelo močan veter zaznamujeta današnji dan na hrvaškem Jadranu. Poleg manjših poškodb prometnih znakov, oglasnih panojev in nadstreškov, ki so redni spremljevalec vsakega malo močnejšega naleta burje, je tokratni veter s svojo močjo povzročil še mnogo drugih preglavic.

Na vrhu Brača že spet sneži Na najvišjem vrhu Biokova Svetemu Juri, ki se dviga 1.761 metrov nad Makarskim primorjem je višina snežne odeje med 30 in 50 centimetri. Sneži tudi v notranjosti Dalmacije in tudi na najvišji gori otoka Brač, kar je toliko bolj nenavadno, ker se je to letos že zgodilo.

Pomorski meteorološki center v Splitu je prvič v svoji zgodovini napovedal sunke vetra do 240 kilometrov na uro v vznožju Velebita. V Splitu je veter odpihnil streho tovarne Dalmex v Splitu, na hitri cesti, ki povezuje Split z avtocesto Zagreb–Vrgorac, je prevrnilo tovornjak s preklopnikom, voznika pa so zaradi poškodb pripeljali v splitsko bolnišnico. Več naselij v splitskem predmestju je ostalo brez električne energije.

V mestu Pag na istoimenskem otoku je močna burja prevrnila parkirani avtomobil, več zabojnikov za zbiranje odpadkov je končalo v morju. Pag je bil dopoldne odrezan od sveta, saj so morali zapreti most, ki ga povezuje s celino, nekaj časa pa je bil otok tudi brez elektrike.

Motnje v prometu Številni trajekti, ladje in katamarani se danes niso odpravili na pot, zaradi vetra ob morju in snega v notranjosti pa so številne ceste zaprte za tovornjake ali celo za vsa vozila. V jutranjih urah tovorna vozila niso mogla priti iz Zagreba do Reke ali Splita in obratno, zdaj pa se razmere postopoma že umirjajo.

Na mostu, ki povezuje otok Krk s celino, so sunki vetra dosegali do 200 kilometrov na uro, v kraju Dražice nedaleč od Reke pa je veter odpihnil streho tamkajšnje šole, zaradi česar so šolarje evakuirali. Veter je podrl drevo na stavbo bližnje psihiatrične bolnišnice, a poškodovanih ni bilo. Na Reki je zaradi slabega vremena pouk odpovedalo več šol in fakultet. Reška obvoznica je zaradi močnega vetra in njene večinoma izpostavljene lege večji del dneva odprta samo za osebna vozila.

O podrtih drevesih poročajo tudi s širšega zadrskega območja.

Skrajnemu jugu Hrvaške spet grozijo poplave V Dubrovniku preglavice povzroča tudi obilen dež – 70 litrov na kvadratni meter. Mnogo ulic v Dubrovniku in cest v okolici je poplavljenih, odpovedano je tudi nekaj poletov na dubrovniškem letališču. Južno od Dubrovnika grozijo močne poplave, podobne tistim, ki so to območje prizadele septembra lani.

V Bosni in Hercegovini težave povzroča predvsem sneg, zaradi katerega so v veljavi številne omejitve prometa, zlasti za tovorna vozila.

Ne spreglejte