Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 6. 2015,
12.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mont Blanc meja Italija Francija

Ponedeljek, 29. 6. 2015, 12.16

8 let

Čigav je Mont Blanc?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za Francoze je najvišji evropski vrh francoski, za Italijane italijanski, v resnici pa si ga delijo.

Pretekli teden je italijanski premier Matteo Renzi prisostvoval odprtju nove gondole na pobočju Mont Blanca oziroma Monte Bianca. Gondola Skyway Monte Bianco je vredna 138 milijonov evrov in bo turiste in planince popeljala iz italijanskega kraja Courmayeur na vrh Pointe Helbronnerja, 3462 metrov visokega vrha masiva Mont Blanca. Gondola ima tri postaje. Na srednji, Pavillon Mont Frèty, bo botanični vrt, trgovine in restavracije, na vrhu Pointe Helbronner pa je velika razgledna terasa s 360-stopinjskim razgledom na Alpe. Terasa je neposredno na italijansko-francoski meji.

Za Francoze je francoski In prav ta meja je že nekaj časa rahel kamen spotike med Italijo in Francijo. Od nastanka italijanske republike si vse tri najvišje vrhove masiva Mont Blanc lasti Francija: Dôme du Goûter, Punta Helbronner in najvišjega 4810 metrov visokega Mont Blanc.

Tako mejo izriše tudi Google Maps, po katerem najvišji vrh Evrope spada v mestno občino francoskega kraja Saint Gervais Les Bains v okrožju Haute-Savoie, ne pa italijanskega Courmayeurja v dolini Aoste.

Uradno si državi vrh delita Zgodovina lastništva vrha je v resnici precej zapletena. Od 15. stoletja do leta 1792 je bil v lasti savojskega vojvode. Toda leta 1723 je vojvoda Viktor Amadeus II postal tudi kralj Sardinije, torej je vse njegovo ozemlje bilo tudi italijansko. Ko so francoski revolucionarji leta 1792 zasedli Savoy, je vojvoda vse ozemlje predal Franciji. V pogodbi je bilo zapisano, da bo meja potekala po najvišjih vrhovih ter da mora biti meja videna tako iz Chamonixa na francoski kot Courmayeurja na italijanski strani. Ker vrh ni viden iz kraja Courmayeur, so Francozi mejo zarisali pod vrhom, ki so ga seveda dodelili sebi. Na nekaterih francoskih zemljevidih je meja še vedno zarisana tako.

Leta 1861 so po napoleonskih vojnah na novo definirali mejo med Italijo in Francijo in tedaj so mejo zarisali na vrhu. Ta razmejitev je še vedno zadnja uradna razdelitev. Ko so v 20. stoletju še dvakrat popravljali francosko-italijansko mejo, so se Mont Blancu raje izognili.

Za Italijane je vrh italijanski Krajani Cormayeurja pa že nekaj let trdijo, da je Mont Blanc njihov. Sklicevali naj bi se na nove topografske raziskave, ki naj bi pokazale, da bi morala meja potekati severozahodno od zdajšnje zarisane meje in bi bil torej vrh Mont Blanca popolnoma italijanski. Italijanski gorski vodiči so po poročanju La Stampe celo zatrdili, da so Francozi z buldožerji na enem od vrhov masiva mejni kamen premaknili 150 metrov proti Italiji.

A ne glede na zemljevide in zahteve lokalnih prebivalcev si državi vrh delita. Idejo o deljenju vrha je med odprtjem gondole podprl tudi Renzi. "Nikakor nismo okupirali Francije," je dejal novinarjem na vrhu gondole in s tem odgovoril na namige, da so Italijani z gradnjo žičnice kakorkoli zanetili mejni spor med državama.

Ne spreglejte