Nedelja,
22. 9. 2013,
21.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 22. 9. 2013, 21.37

8 let

Čestitke Merklovi tudi iz Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po prepričljivi zmagi na parlamentarnih volitvah nemška kanclerka Angela Merkel prejema čestitke iz tujine. Čestitkam sta se pridružili tudi stranki SDS in NSi.

Največja slovenska opozicijska stranka SDS je na Twitterju sporočila, da je njen predsednik Janez Janša osebno čestital Merklovi za sijajno zmago. "Merklova se je zahvalila za podporo in čestitko," so še zapisali. "Za izjemno zmago" so Merklovi čestitali tudi v NSi. Prav tako na Twitterju so zapisali, da je "jasna smer za prihodnost EU in tudi Slovenije krščanska demokracija". Čestitkam se je na Twitterju pridružila tudi SLS.

Med prvimi je Merklovi čestital francoski predsednik Francois Hollande. Voditelja sta govorila po telefonu in napovedala, da bosta tudi v prihodnje "tesno sodelovala". Izrazila sta "željo po nadaljnjem zbliževanju Francije in Nemčije ter sodelovanju za soočanje z novimi evropskimi izzivi", so sporočili iz urada francoskega predsednika. Hollande je Merklovo povabil, naj ga obišče v Franciji takoj, ko bo oblikovana nova nemška vlada.

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je v svoji čestitki izrazil prepričanje, da si bosta Nemčija oziroma njena nova vlada tudi v prihodnje prizadevali za "mirno in gospodarsko uspešno Evropo, ki bo služila vsem državljanom".

Merkel je že čestital tudi avstrijski kolega Werner Faymann, sicer socialdemokrat, ki je nemškim strankam tudi zaželel uspešna pogajanja za sestavo vlade. Vodja avstrijskih konservativcev Michael Spindelegger je dejal, da je zmaga krščanskih demokratov v Nemčiji jasen znak, da ljudje zaupajo strankam, ki se zavzemajo za konservativne gospodarske in krščansko socialne vrednote. Izrazil je upanje, da bo prepričljiva zmaga CDU dala vetra v jadra avstrijskim konservativcem pred parlamentarnimi volitvami v Avstriji 29. septembra.