Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2012,
12.49

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kitajska onesnaževanje

Četrtek, 29. 11. 2012, 12.49

3 leta, 6 mesecev

Cena kitajske gospodarske rasti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Uničevanje okolja postaja vse resnejša težava skokovite kitajske rasti.

V uradnem Pekingu priznavajo, da je Kitajska vstopila v občutljivo obdobje, ko med prebivalstvom vse bolj narašča nezadovoljstvo z onesnaževanjem. Mesto Lanzhou je znamenito zaradi barvite mešanice različnih etnij, ki tam živijo, izredno pekočih govejih rezancev in svoje zgodovinske povezave z znamenito Svilno cesto. Lanzhou pa je znan tudi po tem, da ga je Svetovna zdravstvena organizacija leta 2011 razglasila za mesto z najslabšo kakovostjo zraka na Kitajskem. Vsako spomlad meščane namreč dušijo peščeni viharji, ki so posledica obsežnega krčenja gozdov.

Li Xiao, študentka na univerzi v mestu Lanzhou je za Deutsche Welle povedal: "Ko so peščeni viharji izredno močni, ne morem iz hiše, včasih celo ne morem dihati." Položaj ni nič boljši pozimi, ko začnejo delovati termoelektrarne, s katerimi ogrevajo gospodinjstva. Te elektrarne delujejo na premog, ki je eno najbolj umazanih goriv. Za Li Xio to pomeni, da se mora v svojem vsakdanjem življenju zaščiti z masko, hkrati pa ob hoji nenehno pozorno opazovati promet, saj onesnaženost močno omejuje vidno polje. "V najslabših primerih je vidnost omejena na deset ali dvajset metrov," še pojasnjuje kitajska študentka.

Lanzhou ob tem leži še v dolini, kar pomeni, da je zelo omejen pretok zraka, ki bi lahko razkadil onesnaženje. Kljub temu je pri onesnaženosti ključen človeški dejavnik, saj je na tem območju stoji petrokemičnih tovarn, rudnikov premoga in težke industrije.

Vse hujša onesnaženost in zdravstvene težave Lanzhou pa ni nikakršna izjema, večina največjih mest na Kitajskem je namreč zavitih v gost smog in se tudi sama soočajo z vedno hujšimi okoljskimi težavami, ki so posledica izredno hitre gospodarske rasti in urbanizacije. Vsemu naštetemu je treba prišteti še migracijo iz podeželja v mesta, ki na letni ravni znaša kar 20 milijonov ljudi. Vse to pomeni gradnjo in proizvodnjo več cest, več avtomobilov, več jekla, več talilnic in na koncu … več onesnaževanja. Tri četrtine svojih energetskih potreb pa Kitajska še vedno zadovoljuje s premogom. Zaradi elektrarn, ki delujejo na premog, je država tudi prva na svetu po proizvodnji toplogrednih plinov. Vse to je opomnik, da je za osupljivo gospodarsko rast okolje moralo plačati izredno visoko ceno.

Dr. Jiang Fang, specialistka za dihala, ima z delom v mestu Lanzhou že dvajsetletne izkušnje. Pred njeno ordinacijo se sprehajajo pacienti, ki v rokah držijo rentgenske slike svojih pljuč. Doktorica našteje nekaj obolenj, ki so povezana z onesnaženim zrakom: astma, pljučni rak, kardiovaskularna obolenja. Svojim pacientom svetuje, da spomladi in pozimi poskušajo čim bolj omejiti svoje aktivnosti na prostem. Hkrati jim svetuje, naj bodo pozorni na pretok zraka v svojih domovih, starejšim pa svetuje vadbo v telovadnicah.

Majhne, a pomembne izboljšave Pred dvema letoma je ameriško veleposlaništvo v Pekingu na zaslonu na strehi veleposlaništva, na svojem računu na Twitterju in po drugih kanalih začelo objavljati podatke o stopnji onesnaženosti zraka. Kitajska vlada, ki tega ni hotela početi, se je morala na koncu vdati pritisku javnosti in še sama začeti objavljati podatke o kakovosti zraka. Nekatera mesta so začela beležiti celo izredno majhne delce prahu, katerih premer ni večji od 2,5 mikrona. Tovrstno beleženje je izredno pomembno, saj ti delci skozi pljuča zlahka vstopijo v krvni obtok. Čeprav so izredno nevarni, do zdaj o njih sploh niso obstajale meritve.

Tom Young, biolog iz Šanghaja v prostem času ureja podatke o onesnaženosti zraka. Na svoji spletni strani uradne podatke ureja v pregledne grafe, s katerimi lahko vsak hitro ugotovi, kakšni so trendi glede onesnaževanja. "Mislim, da je splošni trend dober, saj zdaj večji del prebivalstva bistveno lažje dobi podatke o tem, v kakšnem okolju živi."

Razvoj, a ne za vsako ceno Young upa, da bo njegova spletna stran ljudem pomagala pri odločitvi, kdaj se bodo odločali za telesno vadbo. Hkrati pa kitajski okoljevarstveniki postajajo vse drznejši. V zadnjem času je bilo namreč več množičnih protestov proti industrijskim projektom, ki bi lahko ogrožali zdravje. Nekateri izmed njih so bili tudi nasilni. Vendar za zdaj še ni znano, ali bo nova generacija kitajskih voditeljev zmanjšala onesnaževanje in hkrati še ohranjala visoko gospodarsko rast, ki jo od njih vsi pričakujejo.

"Vprašanje okoljevarstva je med Kitajci izredno pomembno in mislim, da tega ne bo mogoče zadušiti, saj so državljani postali bolj ozaveščeni. Številni bi bili pripravljeni žrtvovati skokovito gospodarsko rast za uvedbo bolj zelene ekonomije na Kitajskem," še pojasnjuje Young.

Na koncu je vsem, ne samo analitikom, jasno, da tako kitajski okoljevarstveniki kot vodstvo komunistične partije dihajo isti zrak.

Ne spreglejte