Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 12. 2007,
11.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 30. 12. 2007, 11.58

8 let

Butovo na čelu stranke nasledil sin Bilaval

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vodstvo Pakistanske ljudske stranke (PPP) v četrtek ubite opozicijske voditeljice Benazir Buto je odločilo, da bo stranko v prihodnje vodil njen sin Bilaval.

19-letnemu sinu Butove, ki trenutno študira na univerzi v Oxfordu, bo kot sopredsednik stranke pomagal njegov oče Asif Ali Zardari. Po besedah neimenovanih predstavnikov PPP je mladega Bilavala kot svojega političnega naslednika v oporoki, ki so jo prebrali na srečanju, navedla tudi sama Butova. "Dejansko vodenje bo zaenkrat prevzel oče" Bilaval se je na kaotični novinarski konferenci po izrednem srečanju PPP zavezal, da bo za maščevanje za brutalen umor svoje matere uporabil demokracijo. "Moja mati je vedno govorila, da je demokracija najboljše maščevanje," je poudaril Bilaval. Obenem je zatrdil, da se bo strankin "dolg in zgodovinski boj za demokracijo nadaljeval z novo močjo". Kot je še pojasnil, namerava zaenkrat nadaljevati študij na Oxfordu, dejansko vodenje PPP pa prepustiti očetu Zardariju.

Tudi Šarifova stranka ne bo bojkotirala volitev

Zardari je na novinarski konferenci sporočil, da bo PPP na volitvah 8. januarja kljub atentatu sodelovala. Drugemu opozicijskemu voditelju Navazu Šarifu se je ob tem zahvalil za njegovo odločitev, da bojkotira volitve, a ga hkrati pozval, naj o tem znova razmisli. Šarifov tiskovni predstavnik je medtem že sporočil, da bodo po novem tudi oni sodelovali na januarskih volitvah. Kot je pojasnil, se je Šarif odločil bojkot preklicati po tem, ko ga je za to prosil Zardari osebno.

PPP zahteva preiskavo Združenih narodov o atentatu na Butovo Zardari je danes v imenu PPP zahteval tudi preiskavo Združenih narodov o četrtkovem atentatu na svojo soprogo. Kot je dejal, zahtevajo preiskavo, podobno tisti o atentatu na nekdanjega libanonskega premiera Rafika Haririja. "Združenim narodom bomo pisali za mednarodno preiskavo o njenem mučeništvu," je dejal Zardari. Obenem je povedal, da pakistanski vladi ni dal dovoljenja za obdukcijo trupla Butove, saj je dovolj dolgo živel v Pakistanu, da ve, kako bi jo opravili.

Zardari: Butova je življenje žrtvovala za preživetje in demokracijo Pakistana

Ob tem se je v Nauderu zbralo na tisoče žalujočih privržencev Butove, ki so s protivladnimi vzkliki, kot sta "Prekletstvo nad Mušarafa" in "Mušaraf je morilec", nestrpno pričakovali izide sestanka. Zardari je zbrane nagovoril in jim pri tem dejal, da je Butova svoje življenje žrtvovala za "preživetje in demokracijo Pakistana". "PPP bo ostala nedotaknjena kot vodilna politična sila v državi," je še zatrdil.

Vse kaže, da bodo volitve preložene Pred tem je Pakistanska muslimanska liga-Q (PML-Q), ki podpira pakistanskega predsednika Perveza Mušarafa, danes prekinila volilno kampanjo. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik PML-Q in nekdanji minister za informiranje Tarik Azim, v Pakistanu trenutno ni mogoče izvesti legitimnih volitev, zato bi bila njihova preložitev "realistična". Po njegovem se bodo oblasti že v naslednjih 24 urah tudi odločile za preložitev volitev, in sicer za "od nekaj tednov do treh, štirih mesecev". Glede na to, da je PML-Q ena od vladajočih strank, so Azimove besede najtrdnejši znak doslej, da se bo pakistanska volilna komisija na ponedeljkovem izrednem srečanju odločila za preložitev volitev.

Pakistanska televizija: Butova je bila ustreljena

Pakistanska televizija je sicer v soboto objavila nov posnetek, ki naj bi dokazoval, da je bila Butova ustreljena, in postavljal na laž trditve vlade. Posnetek televizije DawnNews prikazuje mladega samomorilskega napadalca, kako strelja na Butovo, medtem ko se ta pelje mimo in maha skozi streho na avtomobilu. Posnetek jasno kaže, kako se je Butova zgrudila že nekaj trenutkov pred eksplozijo, v kateri se je razstrelil napadalec, kar pa ni v skladu z navedbami vlade, da naj bi se smrtno poškodovala, ko se je ob razstrelitvi napadalca hitro sklonila.

V nasilju umrlo že 44 ljudi V nasilju, ki je v Pakistanu izbruhnilo po četrtkovem atentatu, je življenje izgubilo že 44 ljudi, protestniki pa so uničili na stotine avtomobilov, trgovin, bank, bencinskih črpalk, železniških postaj in vlakov. Napadli so tudi devet volilnih uradov in onemogočili tiskanje glasovnic za prihajajoče volitve in urjenje volilnih uslužbencev ter tako ogrozili pripravo januarskih volitev.

Na vzhodu Pakistana sta medtem samomorilska napadalca skušala ubiti enega vodilnih pakistanskih politikov, vodilnega člana vladajoče Pakistanske muslimanske lige Idžazula Haka, vendar sta pri tem umrla le napadalca, drugih žrtev pa ni bilo. Gre za prvi tovrstni napad v Pakistanu po četrtkovem umoru Butove.

Ne spreglejte