Nedelja,
14. 12. 2008,
15.44

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 14. 12. 2008, 15.44

7 let

Bush: Vojna v Iraku je bila težka, a nujna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ameriški predsednik George Bush je ob predvidoma zadnjem obisku Iraka pred iztekom mandata v Bagdadu danes dejal, da je bila vojna v Iraku težka, a nujna.

"Delo ni bilo lahko, vendar je bilo nujno za ameriško varnost, iraško upanje in svetovni mir," je povedal Bush.

"Zelo sem hvaležen, da sem se vrnil" "Tako zelo sem hvaležen, da sem imel še pred iztekom predsedniškega mandata možnost vrniti se v Irak," je na srečanju z iraškim predsednikom Džalalom Talabanijem povedal Bush. "Te može poznam že dolgo in jih občudujem zaradi njihovega poguma in njihove odločenosti, da bodo uspeli," je dodal ameriški predsednik, ki je imel pri tem v mislih Talabanija in oba podpredsednika Iraka.

Talabani je Busha na drugi strani označil kot "našega velikega prijatelja", ki "je pomagal osvoboditi" Irak. "Zahvaljujoč njemu in njegovemu pogumnemu vodenju smo tu," je dodal Talabani.

Incident na novinarski konferenci Na novinarski konferenci Busha in al Malikija je sicer prišlo do incidenta. Ko sta si sogovornika segla v roke, je nek iraški novinar v ameriškega predsednika zalučal čevlje. Ti Busha niso zadeli, varnostniki pa so moškega odstranili s prizorišča. Bush se ni ustrašil, ampak se je celo pošalil, da je šlo za velike čevlje. Zatem je nadaljeval z novinarsko konferenco, kot da se ni nič zgodilo. Med drugim je poudaril, da "vojne še ni konec".

Oglejte si video novinarjevega "napada":

Slovesno podpisala "izjemen dokument" Bush in iraški premier Nuri al Maliki sta tudi slovesno podpisala iraško-ameriški sporazum o statusu sil (Sofa), ki bo ameriškim vojakom omogočil, da v Iraku ostanejo še tri leta po tem, ko se jim 31. decembra izteče mandat Združenih narodov. Bushev svetovalec za nacionalno varnost Stephen Hadley je omenjeni sporazum označil kot "izjemen dokument".

Sporazum sicer predvideva, da se bodo ameriški vojaki iz Iraka umaknili najkasneje leta 2011, vendar pa je novoizvoljeni ameriški predsednik Barack Obama napovedal, da bo ameriško vojaško misijo v Iraku končal že v 16 mesecih po prevzemu mandata.

Še zadnjič Bush je tako še zadnjič v svojem mandatu obiskal državo, na katero je marca 2003 sprožil vojaški napad za strmoglavljenje režima Sadama Huseina. To je sicer njegov četrti obisk Iraka v vlogi predsednika, preden bo mandat 20. januarja predal Obami.