Sreda,
14. 1. 2009,
10.10

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 14. 1. 2009, 10.10

8 let, 5 mesecev

Bush odlikoval tri "mednarodne" prijatelje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Ameriški predsednik George Bush je podelil najvišja ameriška civilna odlikovanja trem državnikom in svojim dolgoletnim prijateljem, ki so mu stali ob strani tudi pri odločitvi za invazijo na Irak.

To so bivši britanski premier Tony Blair, kolumbijski predsednik Alvaro Uribe in bivši avstralski premier John Howard. Bush je Blairu, Uribeju in Howardu osebno podelil Predsedniško medaljo svobode, ki jo je leta 1945 ustanovil predsednik ZDA Harry Truman za počastitev civilistov, ki so se odlikovali v času druge svetovne vojne. Bush je dejal, da so vsi trije pravi prijatelji ZDA, ki bodo vedno dobrodošli in jih tudi povabil, naj ga obiščejo v Teksasu, kamor se seli prihodnji teden.

Za trojico voditeljev je povedal, da so vzor državništva doma in po svetu ter "fantje", ki te pogledajo v oči in povedo resnico ter držijo svojo besedo. Označil jih je za dobre prijatelje ZDA, ki so takšni ostali, ne glede na spreminjanje javnega mnenja. Blair in Howard sta bila redka zahodna voditelja, ki sta podprla invazijo na Irak, Uribe pa je eden od prav tako redkih zaveznikov ZDA v Latinski Ameriki.

Bushev zadnji uradni dogodek v Beli hiši Na Bushevem zadnjem uradnem dogodku v Beli hiši so se zbrali tudi nekdanji člani njegove administracije, kot je državni sekretar Colin Powell in celo obrambni minister Donald Rumsfeld z namestnikom Paulom Wolfowitzem.

Bush je v svojih dveh mandatih podelil 81 odlikovanj, med drugim državnikom, kot sta bivši predsednik Južnoafriške republike Nelson Mandela in bivši češki predsednik Vaclav Havel ter tudi papežu Janezu Pavlu II.

S podelitvijo praiznanj je znal tudi razburiti javnost Leta 2004 je malce razburil javnost, ko je podelil odlikovanja direktorju ameriške obveščevalne agencije Cia Georgeu Tenetu, generalu Tommyju Franksu in ameriškemu civilnemu upravitelju Iraka Paulu Bremerju za zasluge v Iraku. Informacije Tenetove agencije o iraškem orožju za množično uničevanje so se izkazale za napačne, Bremerjevo vodenje je bilo polomija, le Franks se je izkazal s hitro izvedbo vojaških operacij, vendar je pristal na Rumsfeldovo tezo, da ne potrebujejo veliko vojakov, kar je kasneje onemogočilo učinkovit nadzor nad ozemljem.