Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 11. 2007,
20.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 11. 2007, 20.30

8 let

Bush in Olmert pred konferenco v Annapolisu optimistična

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriški predsednik George Bush je nekaj ur pred konferenco v Beli hiši sprejel izraelskega premiera Ehuda Olmerta.

Dan pred konferenco za zagon novega kroga bližnjevzhodnih pogajanj, ki bo v torek v mestu Annapolis v ameriški zvezni državi Maryland, se bo danes v Washingtonu sešla bližnjevzhodna četverica, ki jo sestavljajo ZDA, Rusija, EU in ZN.

Konference, ki predstavlja doslej najresnejši poskus administracije ameriškega predsednika Busha v pomoč pri pomiritvi spora med Izraelci in Palestinci, se bodo poleg neposredno vpletenih udeležili tudi predstavniki mednarodnih organizacij in zunanji ministri več kot 50 držav, med drugimi tudi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel.

Bush je sprejel Olmerta

Ameriški predsednik George Bush je nekaj ur pred konferenco v Beli hiši sprejel izraelskega premiera Ehuda Olmerta. Pred začetkom pogovorov sta izrazila optimizem, da bo konferenca prinesla uspeh tam, kjer so bila druga mirovna prizadevanja neuspešna.

"Veselim se, da lahko z vami in palestinskim predsednikom nadaljujem resen dialog, da vidimo, ali je mir mogoč ali ne. Optimističen sem. Vem, da ste optimistični tudi vi," je Bush dejal Olmertu pred pogovori. Izraelski premier pa je poudaril, da bo tokratna konferenca zaradi velikega števila udeležencev drugačna od drugih mirovnih prizadevanj. "To bo dvostranski proces, vendar je mednarodna podpora za nas zelo pomembna," je poudaril.

Abas upa na pogajanja o statusu palestinskih ozemelj

Po pogovoru z Olmertom se je Bush srečal še s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Abas je ob srečanju z ameriškim predsednikom izrazil upanje, da se bodo s tem srečanjem začela razširjena pogajanja o stalnem statusu palestinskih ozemelj, ki bodo imela za rezultat mirovni sporazum med Izraelci in Palestinci. "Želimo vam pomagati, želimo mir, želimo, da bi ljudje na palestinskih ozemljih imeli upanje," pa je dejal Bush.

Prva mirovna pogajanja po letu 2000

Konferenca predstavlja prve formalne izraelsko-palestinske mirovne pogovore po letu 2000. Njen cilj je vzpodbuditi pogajanja med izraelsko in palestinsko stranjo o trajnem miru in ustanovitvi palestinske države, pri čemer je pomembna podpora celotne mednarodne skupnosti.

Ne spreglejte