Torek,
13. 1. 2009,
8.16

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 13. 1. 2009, 8.16

8 let, 5 mesecev

Burris bo zasedel senatni sedež Obame

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Vodja demokratske večine v senatu Harry Reid iz Nevade je sporočil, da bo Roland Burris še v tem tednu zasedel senatni sedež novoizvoljenega predsednika ZDA Baracka Obame.

Burris bo tako še v tem tednu zasedel senatni sedež novoizvoljenega predsednika ZDA Baracka Obame, čeprav ga je na položaj imenoval sporni guverner Illinoisa Rod Blagojevich. Potrditev brez glasovanja Reid je dejal, da bodo Burrisa potrdili brez glasovanja, vendar le, če ne bo ugovorov z republikanske strani. Potem bodo morali opraviti glasovanje. Burris je v ponedeljek dejal, da je počaščen in hvaležen za priložnost. Republikanski senator iz Teksasa John Cornyn pa je povedal, da gre za nacionalno zadrego, ki bi se ji lahko izognili ter napovedal, da bodo republikanci vse svoje moči usmerili v osvojitev nekdanjega Obamovega sedeža leta 2010.

Iz prve runde dvoboja med Blagojevichem in senatnimi demokrati je kot zmagovalec prišel Burris, ki je sprejel sporno imenovanje in minuli teden prestal senatno zavrnitev. Burris je vseskozi trdil, da nima nič z Blagojevichevimi škandali in da je imenovanje pravno povsem v redu, saj je Blagojevich še vedno guverner, ki je pristojen za imenovanje začasnih senatorjev. Blagojevich bo guverner, dokler ga ne bo odstavil kongres Illinoisa, kjer sicer že poteka postopek impeachmenta oziroma odstavitve s položaja.

Demokrati so minuli teden Burrisa zavrnili z utemeljitvijo, da poleg Blagojevichevega imenovanja nima še podpisa državnega sekretarja Illinoisa. Vrhovno sodišče Illinoisa je nato odločilo, da ta papir ni potreben. Demokrati so sicer vztrajali, da ga dobi in po ovinkih prepričali državnega sekretarja Jesseja Whitea, da zadevo podpiše. V ponedeljek je Burrisov odvetnik prinesel v senat zahtevani papir in demokrati so se odločili prekiniti z nerodnostjo, ki jim je odvračala pozornost v času ključnih razprav o stimulacijskem paketu in kabinetnih imenovanjih Obame.

Blagojevich prodajal senatni sedež Obame Blagojevicha so decembra aretirali med drugim tudi zato, ker je skušal prodati senatni sedež Obame najboljšemu ponudniku. Zvezno tožilstvo ga bremeni tudi številnih drugih primerov korupcije, vendar pa Blagojevich vztraja na položaju, s čimer se skuša izvleči iz težav s čim manjšimi posledicami. Kljub temu bo kmalu odstavljen, demokrati pa bodo še naprej v težavah. Čeprav Reid tega ni javno povedal, je bil proti temnopoltemu Burrisu predvsem zato, ker nima veliko možnosti za zmago na volitvah leta 2010. Ko so se začela obtoževanja o rasizmu, pa je Reid skupaj z ostalimi spoznal, da je zadevo najbolje čim prej pospraviti z mize in se vdati v usodo.