SiolNET. Novice Svet
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bruselj razgrnil možnosti za reformo območja evra

0,23

termometer

Evro
Foto: Reuters

Evropska komisija je danes opredelila možnosti za tesnejše sodelovanje v območju evra do leta 2025. Med možnimi koraki po evropskih volitvah leta 2019 navaja stalnega predsednika evroskupine, evrsko ministrstvo in proračun, evropski denarni sklad, skupno evrsko obveznico ter enotno predstavljanje območja evra na globalnem odru.

Med konkretnimi koraki do evropskih volitev leta 2019 pa komisija izpostavlja dokončanje bančne unije in unije kapitalskih trgov, vključno s strategijo za zmanjšanje slabih posojil in odločitvijo o evropski shemi za zavarovanje vlog.

Predlogi sicer niso nič novega, so pa nove okoliščine, v katerih so predstavljeni, na primer novi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki se zavzema za evrsko ministrstvo, proračun in celo parlament, ter brexit, ki še potrjuje potrebo po uspešnosti evrskega projekta.

Pri tem prav tako niso nič novega različna stališča članic do delitve dolžniškega bremena, ki ga predvideva skupna evrska obveznica. Medtem ko je Nemčija do prevzemanja skupnega finančnega tveganja zadržana, so Macronova stališča blizu komisijinim predlogom.

Vodilna načela pri poglabljanju sodelovanja v evrskem območju sicer so, da mora ostati odprto za vse članice unije, da mora biti proces odločanja preglednejši in da je treba zagotoviti demokratično odgovornost.

"Čas je, da končamo potovanje, ki smo ga začeli v Maastrichtu, k pravi gospodarski in denarni uniji, z močnimi institucijami in demokratično odgovornostjo," je ob predstavitvi dokumenta za premislek o prihodnosti evra poudaril komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin