SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Brez džamije 13 evropskih držav

2

termometer

 | Foto:
V Evropi narašča število in delež muslimanskega prebivalstva, s tem pa raste tudi število džamij, čez nekaj let bo nova zrasla v Ljubljani. Ostaja pa nekaj evropskih držav, kjer džamije nimajo.

Število muslimanov v Evropi se je od leta 1990 s 29,6 milijona (4,1 odstotka vseh evropskih prebivalcev) v letu 2010 povzpelo na 44,1 milijona (šest odstotkov evropske populacije) in naj bi po nekaterih projekcijah do leta 2030 naraslo na 58 milijonov (okoli osem odstotkov evropske populacije).

Evropska država z največjim deležem muslimanskega prebivalstva je Kosovo, kjer je muslimanov okoli 90 odstotkov. Sledi Albanija z okoli 80 odstotki muslimanskega prebivalstva, BiH (60 odstotkov), Makedonija (35 odstotkov) in Rusija z okoli 19 odstotki muslimanskega prebivalstva. Številčno je največ muslimanskega prebivalstva v Rusiji, kjer jih živi nekaj več kot 27 milijonov.

V Sloveniji bo okoli 49 tisoč muslimanov, ki predstavljajo okoli 2,4 odstotka prebivalstva, v nekaj letih dobilo džamijo v Ljubljani. Temeljni kamen zanjo so položili pred dnevi.

Skupaj s številom muslimanov po Evropi raste tudi število džamij. Eno največjih bodo gradili blizu Dublina na Irskem, gradnjo mošeje v Atenah pa je napovedala obubožana Grčija. Kljub temu je še nekaj evropskih držav, kjer nimajo džamije. V teh državah je število in delež muslimanskega prebivalstva nizko in v redkokateri presega en odstotek prebivalstva. Seznam teh 13 držav si lahko ogledate v spodnji tabeli.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin