Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 2. 2019,
21.23

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Evropska unija Jean-Claude Juncker Theresa May brexit

Sreda, 20. 2. 2019, 21.23

5 let, 1 mesec

Brexit: Mayeva in Juncker brez napredka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Theresa May in Jean-Claude Juncker | Britanska premierka Theresa May in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker | Foto Reuters

Britanska premierka Theresa May in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker

Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker na nocojšnjih pogovorih nista dosegla pomembnejšega napredka o brexitu. Kljub temu sta pogovore ocenila kot konstruktivne in pogajalski ekipi pozvala, naj še naprej iščeta možnosti v pozitivnem duhu, so sporočili iz Bruslja.

Britanska premierka Theresa May je danes prišla v Bruselj v okviru prizadevanj, da bi v britanskem parlamentu vendarle zagotovila podporo dogovoru o brexitu, ki ga je njena vlada novembra lani izpogajala z EU.

Brexit
Novice Kaj morajo vedeti podjetja pred morebitnim brexitom brez dogovora

Glavni kamen spotike ostaja irsko varovalo

Združeno kraljestvo naj bi iz Evropske unije izstopilo 29. marca, vendar pa malo več kot mesec dni pred brexitom britanski parlament še ni potrdil ločitvenega sporazuma z EU. Glavni kamen spotike je za številne britanske poslance irsko varovalo, s katerim naj bi se izognili trdi meji na irskem otoku.

Pričakovanja na današnjem srečanju Mayeve z Jean-Claudom Junckerjem sicer niso bila visoka, sta se pa voditelja po srečanju razšla v pozitivnem duhu. Iskala sta rešitve, katera dodatna jamstva bi bile potrebna pri varovalu za Severno Irsko. Pri tem sta vnovič izjavila, da se je treba izogniti trdi meji na irskem otoku, hkrati pa zagotoviti enotnost tako evropskega enotnega trga kot tudi Združenega kraljestva.

Brexit
Novice Bruselj poziva podjetja k pripravam na brexit brez dogovora

Dogovorila sta se še, da bosta glavna pogajalca Michel Barnier in Stephen Barclay nadaljevala iskanje možnosti za rešitev zapleta, nato pa jih bosta Mayeva in Juncker v tem procesu znova proučila. Dogovorila sta se, da se bosta srečala še pred koncem meseca, so sporočili iz Evropske komisije.

Ne spreglejte