Četrtek,
7. 2. 2019,
10.23

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

Natisni članek

Velika Britanija brexit Theresa May Jeremy Corbyn

Četrtek, 7. 2. 2019, 10.23

5 let, 8 mesecev

Brexit: Corbyn postavil Mayevi pet pogojev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,37
Jeremy Corbyn | Jeremy Corbyn je britanski premierki Theresi May v zameno za podporo glede brexita postavil pet pogojev.

Jeremy Corbyn je britanski premierki Theresi May v zameno za podporo glede brexita postavil pet pogojev.

Vodja britanskih opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je britanski premierki Theresi May postavil pet pogojev v zameno za podporo glede brexita. Kot je zapisal v pismu, objavljenem v sredo zvečer, bo njegova stranka usmeritve vlade glede brexita podprla le, če bo Mayeva te zahteve vključila v politično izjavo o prihodnjih odnosih z EU.

Med pogoji Jeremyja Corbyna je trajna carinska unija, ki bi obsegala vse Združeno kraljestvo. "Menimo, da je carinska unija nujna za zagotavljanje nemotene trgovine, ki jo potrebujejo naša podjetja, delodajalci in potrošniki," je pojasnil Corbyn in dodal, da je to edina pot, da bi se izognili trdi meji na irskem otoku. Ob tem bi moralo biti Združeno kraljestvo tesno povezano z notranjim trgom EU.

Donald Tusk
Novice Tuskove besede o peklu na Otoku naletele na oster odziv

Corbyn si želi, da bi bil Otok bolj povezan z EU, kot predvideva ločitveni sporazum

Vodja laburistov zahteva tudi dinamično prilagajanje glede pravic in zaščitnih mehanizmov, zavezo, da bo Velika Britanija še vedno sodelovala v agencijah EU in programih financiranja ter dogovor o prihodnjem sodelovanju glede varnostnih vprašanj.

Po Corbynovih predlogih bi bila Velika Britanija bolj povezana z EU, kot predvideva ločitveni sporazum, ki ga je z EU izpogajala vlada Mayeve in ga je britanski parlament januarja zavrnil. Nekateri laburisti so do Corbynovega pisma kritični, češ da ta ni v skladu s stališčem stranke glede brexita.

Britanski parlament naj bi o ločitvenem sporazumu med Združenim kraljestvom in EU spet glasoval 13. februarja. Na fotografiji britanska predsednica vlade Theresa May. | Foto: Reuters Britanski parlament naj bi o ločitvenem sporazumu med Združenim kraljestvom in EU spet glasoval 13. februarja. Na fotografiji britanska predsednica vlade Theresa May. Foto: Reuters

Britanski parlament naj bi o ločitvenem sporazumu spet glasoval 13. februarja. Britanski časnik Telegraph poroča, da Mayeva razmišlja o preložitvi glasovanja na konec februarja, ker ji sicer ne bo uspelo pravočasno izpogajati sprememb dogovora z EU, kar od nje zahtevajo britanski poslanci. Ti so po zavrnitvi ločitvenega sporazuma izglasovali dve dopolnili, s katerima so zavrnili brexit brez dogovora in pozvali k zamenjavi spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo.

Brexit
Novice Britanski ministri razpravljali o preložitvi brexita

Preboja v pogovorih med Brusljem in Londonom še ni

EU in Velika Britanija bosta nadaljevali pogovore, da bi zagotovili urejen brexit, preboja za zdaj ni, kaže skupna izjava predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in britanske premierke Therese May, objavljena po njunem današnjem srečanju v Bruslju.

Mayeva in Juncker se bosta znova sestala do konca meseca, v ponedeljek pa se bosta v Strasbourgu srečala glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier in britanski minister za brexit Stephen Barclay.

Današnji pogovori so sicer potekali v duhu sodelovanja s ciljem zagotoviti urejen izstop Združenega kraljestva iz EU, še zlasti v kontekstu skupne odločenosti za zagotovitev močnega prihodnjega partnerstva, sta zapisala Mayeva in Juncker v skupni izjavi.

Strani sicer ostajata vsaka na svojem bregu.

Bank of England znižala napoved gospodarske rasti

Britanska centralna banka Bank of England je zaradi ohlajanja globalnega gospodarstva in negotovosti glede brexita znižala letošnjo napoved rasti britanskega gospodarstva z 1,7 na 1,2 odstotka. Če se bo napoved uresničila, bo to najpočasnejša rast v zadnjem desetletju. Guverner britanske centralne banke Mark Carney je ob tem opozoril, da država ni pripravljena na brexit brez dogovora. "Brexitovska megla ustvarja vrsto napetosti v gospodarstvu. To je negotovost za podjetja," je dejal.

Mayeva je danes pojasnila, da želi britanski parlament pravno zavezujoče spremembe spornega irskega varovala, in predstavila več možnosti za naslovitev pomislekov britanskih poslancev v okviru ločitvenega sporazuma.

V Bruslju danes niso želeli govoriti o podrobnostih teh možnosti, ki jih je predstavila britanska premierka.

Juncker pa je izpostavil, da sedemindvajseterica ne bo odpirala ločitvenega sporazuma, ki je previdno uravnotežen kompromis med EU in Združenim kraljestvom, za katerega so bile potrebne bistvene koncesije na obeh straneh.

Predsednik komisije je sicer izrazil odprtost glede možnosti, da se doda besedilo politični izjavi o prihodnjih odnosih, tako da bi bila ta ambicioznejša glede vsebine in hitrosti oblikovanja prihodnjega partnerstva.

Theresa May in Jean-Claude Juncker | Foto: Reuters Foto: Reuters Informacij o tem, kaj meni Mayeva o dodajanju besedila k politični izjavi, za zdaj ni. V Bruslju pravijo le, da je treba to vprašati britansko stran.

Robustna, a konstruktivna razprava

Mayeva in Juncker sta v skupni izjavi še izpostavila, da je bila razprava "robustna, a konstruktivna" ter da bosta kljub izzivom njuni ekipi nadaljevali pogovore s ciljem rešitve, ki bi zagotovila čim večjo podporo v britanskem parlamentu in bila čim bolj v skladu s smernicami voditeljev 27 članic EU.

Mayeva se je danes v Bruslju sestala tudi s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom ter predsednikom Evropskega parlamenta Antoniem Tajanijem in parlamentarnim koordinatorjem za brexit Guyjem Verhofstadtom.

Tusk je po srečanju tvitnil zgolj, da "na vidiku ni preboja" in da se bodo pogovori nadaljevali. Tajani in Verhofstadt sta v izjavi po srečanju z Mayevo posvarila pred "katastrofo" v primeru brexita brez dogovora. To bi bilo zelo nevarno, je opozoril predsednik parlamenta.

Tajani je tudi izpostavil pripravljenost na ponovno preučitev irskega vprašanja, če bi Združeno kraljestvo spremenilo svoja temeljna stališča glede brexita.

Verhofstadt pa je znova pozval k čezstrankarskemu sodelovanju na Otoku in pozdravil potezo Corbyna, ki je Mayevi ponudil podporo glede brexita pod določenimi pogoji, na primer če pristane na trajno carinsko unijo, ki bi vključevala celotno Združeno kraljestvo.

Merklova s premierji višegrajske četverice predvsem o brexitu

Nemška kanclerka Angela Merkel se je danes v Bratislavi sestala s premierji držav višegrajske četverice, s katerimi je govorila predvsem o brexitu in migracijah. Poudarila je, da lahko EU in Velika Britanija še vedno dosežeta dogovor o urejenem brexitu tudi brez ponovnega odpiranja izstopnega sporazuma. Povedala je še, da bo unija storila vse, da bi dosegli urejen izstop. Mora pa EU po njenih besedah spoštovati celovitost evropskega enotnega trga in zaščititi državo članico Irsko.