Sreda,
15. 3. 2023,
8.21

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,81

71

Natisni članek

letalo lovec incident Rusija ZDA

Sreda, 15. 3. 2023, 8.21

1 leto, 1 mesec

Rusija: poskušali bomo najti ameriški dron

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,81

71

Rusko vojaško letalo | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Po torkovem bližnjem srečanju ruskih lovcev z ameriškim brezpilotnim letalnikom nad Črnim morjem ZDA razmišljajo o objavi posnetkov dogodka, da bi podkrepile svojo različico zgodbe, je sporočil tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost ZDA. Ruski veleposlanik v Washingtonu je medtem incident označil za provokacijo. Je pa ameriška televizijska hiša CBS objavila animacijo incidenta. Ruske oblasti so medtem sporočile, da bodo na drnu Črnega morja poskušale najti ostanke ameriškega brezpilotnega letala. 

Ruske oblasti so potrdile, da bodo poskušale najti ostanke ameriškega brezpilotnega letala MQ-9 Reaper, ki je po srečanju z ruskimi bojnimi letali strmoglavilo v Črno morje. Nikolaj Patrušev, sekretar ruskega varnostnega sveta, je na novinarski konferenci povedal, da namerava Rusija iskati ostanke drona. "Ne vem, ali jih lahko najdemo ali ne, a zagotovo bomo poskusili. Vsekakor upam na uspeh," je dejal Patrušev.

Televizijska hiša je objavila posnetek animacije včerajšnjega trka 

Po navedbah ameriške vojske je ruski lovec su-27 v torek zjutraj v mednarodnem zračnem prostoru trčil s propelerjem letalnika tipa MQ-9 reaper, ki so ga bili nato primorani spustiti do morske površine.

Televizijska hiša CBS pa je danes objavila posnetek animacije včerajšnjega incidenta. Ta prikazuje, kako se je ruski lovec od zadaj približal ameriškemu letalniku, nanj zlil gorivo in letel pred njim. Oblak goriva je zašel v propeler letalnika, ki je nato strmoglavil v morje.

Obrambno ministrstvo v Moskvi je potrdilo, da sta dva ruska lovca prestregla dron, a zavrnilo, da sta letali krivi za njegov padec. Po navedbah ministrstva je brezpilotni letalnik namreč po poskusu izmikanja začel naglo padati, pri čemer pred tem ni bilo stika med dronom in lovcema.

Kirby: ZDA nočejo dodatnih zaostritev vojne v Ukrajini

Tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby je pozneje za ameriško televizijo CNN dejal, da razmišljajo o objavi posnetkov incidenta. Kirby je še enkrat obsodil "neprimerno, nevarno in neprofesionalno vedenje ruskih pilotov", ob tem pa dodal, da ZDA nočejo dodatnih zaostritev vojne v Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusko vojaško letalo
Novice ZDA: Rusko lovsko letalo nad Črnim morjem zrušilo ameriški dron

Ruski veleposlanik v Washingtonu Anatolij Antonov, ki ga je ameriški State Department v torek poklical na pogovor, je incident označil za provokacijo, ameriške sile pa obtožil, da zbirajo obveščevalne podatke, ki jih nato predajajo Ukrajini.

"Kaj počnejo na tisoče kilometrov stran od Združenih držav? Odgovor je očiten - zbirajo obveščevalne podatke, ki jih kasneje uporablja režim v Kijevu za napade na naše sile in naše ozemlje," je dejal veleposlanik v izjavi, ki jo je povzela ruska tiskovna agencija Tass.

Pentagon ni pojasnil, kakšne naloge je dron opravljal v času incidenta, niti tega, ali je bil v tistem trenutku oborožen. Prav tako še ni jasno, kolikšno škodo je utrpel letalnik.