Torek,
3. 2. 2009,
17.15

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 3. 2. 2009, 17.15

8 let, 5 mesecev

Bo Haag raziskoval domnevne izraelske vojne zločine v Gazi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Palestinske oblasti so priznale pristojnost Mednarodnega kazenskega sodišča, kar bi sodišču omogočilo uvedbo preiskave o morebitnih vojnih zločinih med nedavno izraelsko ofenzivo na območju Gaze.

Tožilec ICC Luis Moreno-Ocampo je sicer dejal, da bo najprej preučil, ali palestinske oblasti lahko kot država pristopijo k ICC. "Moja naloga sedaj je analizirati, ali je to skladno s pravom," je povedal Moreno-Ocampo in dodal, da odločitve ne bo sprejel hitro.

Preiskava le, če to zahteva VS ZN ali vpletena država Sodišče lahko preiskavo uvede le, če to zahteva Varnostni svet Združenih narodov ali vpletena država, ki je priznala pristojnost sodišča. Slednje lahko v skladu z Rimskim statutom, ki je ustanovilo sodišče, stori le država. Izrael pristojnosti sodišča ni priznal, medtem ko je nejasno, ali to lahko storijo Palestinci, ki še nimajo svoje države.

"Kdo je država v Gazi?" "Kdo je država v Gazi?" se je vprašal Moreno-Ocampo. "Kaj je država po mednarodnem pravu, predvsem na območju Gaze? To je zapleteno vprašanje," je novinarjem v Haagu še povedal tožilec ICC.

Palestinci so na haaško sodišče poslali prijavo, v kateri Izrael krivijo vojnih zločinov med invazijo na Gazo. Sodišče o prijavi še razmišlja. Primer je zapleten, ker po statutu haaškega sodišča o njegovi pristojnosti lahko odločajo le države. Izrael, na območju katerega je Gaza, pristojnost sodišča zavrača.

Izraelske zračne sile bombardirale več ciljev na jugu Gaze Izraelske zračne sile so v dveh ločenih napadih drevi bombardirale predore med Gazo in Egiptom ter oporišče palestinskega gibanja Hamas na jugu Gaze. O žrtvah zaenkrat ne poročajo. Izraelska vojska je prebivalce obmejnega območja sicer predhodno pozvala, naj zapustijo domove.

Najmanj tri rakete naj bi po navedbah prič zadele predore vzdolž meje med Gazo in Egiptom, skozi katere naj bi Hamas po navedbah Izraela tihotapil orožje. Ena raketa naj bi zadela tudi položaj oboroženega krila Hamasa, Brigad Ezedina al Kasama.

Izrael svari pred novimi napadi Palestinski skrajneži so sicer danes prvič po koncu izraelske ofenzive v Gazi pred dobrima dvema tednoma na obalno izraelsko mesto Aškelon izstrelili raketo tipa grad. Izraelski premier Ehud Olmert je po poročanju izraelskega radia dejal, da se bo Izrael odzval na najmanjšo provokacijo. "Hamas se igra z ognjem in če se bo položaj stopnjeval še naprej, je za to kriv le Hamas," pa je za izraelski časopis Haaretz dejal Olmertov tiskovni predstavnik Mark Regev. Palestinska stran je medtem sporočila, da je izraelska vojska prebivalce Rafe tik ob meji z Egiptom že posvarila pred novimi zračnimi napadi. Prebivalce naj bi tako po telefonu pozvali, naj zapustijo omenjeno območje.

"Strmoglavili bomo Hamas" Vodja izraelske opozicijske stranke Likud Benjamin Netanjahu je danes obljubil, da bo v primeru zmage na predčasnih parlamentarnih volitvah 10. februarja strmoglavil režim gibanja Hamas na območju Gaze. Kot je dejal Netanjahu, so se izraelska zunanja ministrica Cipi Livni in člani vladajoče stranke Kadima norčevali iz napovedi glede raketnih napadov. Dodal je še, da je judovsko državo v to situacijo privedla slepa politika, ki so jo vodili v preteklih letih.

Abas: Upam, da ne bo treba začeti znova Palestinski predsednik Mahmud Abas pa je v Parizu izrazil upanje, da zaradi prihajajočih volitev v Izraelu bližnjevzhodnega mirovnega procesa ne bo potrebno znova začeti znova z izhodišča. "Mi bomo sodelovali s komerkoli, ki ga bodo izvolili Izraelci, vse dokler nam ni potrebno znova začeti na začetku," je po pogovorih s francoskim zunanjimi ministrom Bernardom Kouchnerjem dejal palestinski predsednik.

Peres: Odgovorni bomo za Gazo Izraelski predsednik Šimon Peres pa je v ponedeljek opozoril pred strmoglavljenjem Hamasa v Gazi. "Če strmoglavimo Hamas, bomo odgovorni za Gazo, za obnovo, razvoj in blaginjo," je opozoril Peres in prihodnjo izraelsko vlado pozval k nadaljevanju mirovnega procesa s Palestinci.