Sobota,
13. 12. 2008,
8.38

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 13. 12. 2008, 8.38

8 let, 5 mesecev

Blagojevichev primer pred vrhovnim sodiščem Illinoisa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Pravosodna ministrica Illinoisa Lisa Madigan je v petek na vrhovno sodišče države naslovila prošnjo, naj demokratskega guvernerja Roda Blagojevicha razglasi za nezmožnega opravljanja dolžnosti.

Zvezni tožilec Patrick Fitzgerald je v torek vložil obtožnico proti Blagojevichu, ker je skušal prodati sedež novoizvoljenega predsednika ZDA Baracka Obame najboljšemu ponudniku, poleg tega pa je finančno izsiljeval različna podjetja, med drugim tudi medijsko hišo Tribune, pri kateri je zahteval odpustitev članov uredništva, ki so o njem kritično pisali.

Pravico imenovanja začasnega senatorja

Za demokrate je Blagojevich povzročil veliko težavo, saj ima pravico imenovanja začasnega senatorja do naslednjih volitev le guverner. Blagojevich ostaja trmast in noče odstopiti kljub številnim pozivom, med drugim tudi s strani Obame. Če ostane na položaju, ohrani pravico imenovanja začasnega senatorja, vendar pa ta potem ne bi imel nobene kredibilnosti, zvezni senat pa bi ga najverjetneje zavrnil, kar ima pravico storiti.

Za demokrate bi bila najbolj elegantna rešitev, da Blagojevich odstopi, s čimer bi pravico do imenovanja senatorja dobil podguverner, prav tako demokrat Patrick Quinn, ki bi seveda imenoval demokrata. Na drugi strani pa kongres Illinoisa pripravlja postopek odstavitve guvernerja ali impeachment, ki pa je dolgotrajen. Pripravljajo se tudi na izredne volitve, kar pa demokratom ne ustreza, saj bi lahko zmagal republikanski kandidat. Republikanci pa po drugi strani volitve zahtevajo.

Madiganova želi, da bi Blagojevicha razglasili za neprištevnega

Demokratska pravosodna ministrica Lisa Madigan sedaj izkorišča še četrto možnost, ki je po ustavi dovoljena, vendar namenjena za primer, ko guverner zaradi fizičnih ali psiholoških težav ne bi bil sposoben opravljati svojega dela. V bistvu Madiganova želi, da bi vrhovno sodišče Illinoisa Blagojevicha razglasilo za neprištevnega, kar se nekaterim, kot je demokratski državni kongresnik Jack Franks, zdi nevaren pristop. Franks bi raje videl, da se zadeva rešuje v državnem kongresu.

Madigan: Blagojevich ni zmožen razlikovati med nezakonitimi in zakonitimi postopki

Madiganova je v vlogi na sodišče zapisala, da je Blagojevich zaradi pravnih težav nezmožen opravljati svoje delo, kar naj bi veljalo, dokler ga na sodišču ne bodo oprali krivde, ali pa bo odšel s položaja. Napisala je, da Blagojevich ni zmožen razlikovati med lastnimi finančnimi interesi in uradnimi dolžnostmi, kakor tudi ne med nezakonitimi in zakonitimi postopki.

Zaradi tega naj ne bi bil zmožen legitimno opravljati nalog guvernerja. Predlagala je, da mu sodišče najprej začasno prepove opravljati delo guvernerja in preda pooblastila podguvernerju Patricku Quinnu. Nato pa naj sodišče še odloča o tem, ali bo Blagojevicha razglasilo za trajno nezmožnega opravljanja svojega dela. Položaj je namreč zanimiv, saj lahko Blagojevich po ustavi na položaj zveznega senatorja namesto Obame imenuje tudi samega sebe.

FBI je aretiral tudi Johna Harrisa

Blagojevich se od torka skriva pred javnostjo doma in v svojem uradu, v petek pa je naredil preizkušeno potezo ameriških politikov, ki se znajdejo v podobnih težavah. Našel je vero in v petek se je obkrožil z duhovniki, s katerimi je skupaj molil na svojem domu. Duhovnik cerkve "Greater St. John Bible Church" Ira Acree je dejal, da jim je guverner povedal, da je nedolžen in da bo opran krivde, ko bodo znane vse podrobnosti.

Te podrobnosti pa lahko preiskovalcem izda Blagojevichev šef kabineta John Harris, ki je v petek napovedal svoj odstop. FBI je v torek aretiral tudi Harrisa, proti kateremu je vložena podobna obtožnica kot proti Blagojevichu. Harris se bo sedaj v zameno za nižjo kazen zagotovo skušal dogovoriti za sodelovanje s tožilstvom.