Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 5. 2011,
17.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

napad ZDA

Četrtek, 12. 5. 2011, 17.36

8 let

Bin Laden načrtoval napade na manjša mesta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Osama bin Laden je bil gonilna sila vseh načrtovanih napadov teroristične mreže Al Kaida v zadnjem času, so razkrili predstavniki ameriških oblasti, ki so dobili vpogled v njegov dnevnik.

Osama bin Laden je iz svojega skrivališča v Pakistanu, kjer so ga v začetku maja ubili ameriški specialci, voditeljem Al Kaidinih skupin po vsem svetu sporočal: "Udarite v Los Angelesu in manjših mestih, ne samo v New Yorku. Napadite tako vlake kot letala. Če je le mogoče, udarite na pomembne datume, kot je dan neodvisnosti 4. julija ali deseta obletnica terorističnih napadov 11. septembra 2001." Pozival je: Ubijte čim več Američanov v posameznem napadu, da bi jih pregnali iz arabskega sveta. Njegov vpliv na dejavnosti Al Kaide so očitno podcenjevali Njegove besede nakazujejo, da so pristojni za boj proti terorizmu po vsem svetu podcenjevali njegovo vlogo v vodenju organizacije, ki je ostala ključna, čeprav je prevladovalo splošno prepričanje, da je bil zaradi izolacije le še navdih svojim privržencem, ugotavljajo ameriške oblasti.

Pomagal je načrtovati vse večje teroristične zarote v zadnjem času Bin Ladnov dnevnik in množica drugih dokumentov, zaseženih med akcijo v njegovem skrivališču v pakistanskem Abotabadu, razkrivajo, da je prvi svetovni terorist pomagal načrtovati vse večje teroristične zarote v zadnjem času, ki so jih razkrile ZDA, so sporočili predstavniki ameriške administracije. V bin Ladnovih zapiskih doslej niso odkrili nobenih novih zarot, obveščevalci pa opozarjajo, da bodo potrebovali več tednov, morda celo mesecev, da se bodo prebili skozi vse dokumente.

Komunicirali so prek kurirjev Dokumenti razkrivajo, da je bil bin Laden v stiku s poganjki Al Kaide po vsem svetu, tudi z njenim krilom v Jemnu, ki ga imajo ZDA za največjo grožnjo. Poznal je ameriške protiteroristične ukrepe in svoje privržence učil, kako se jim izogniti. Komunikacija je v glavnem potekala preko pomnilniških ključev, ki so jih iz bin Ladnovega skrivališča odnašali kurirji. To je sicer zelo počasen postopek, a ga je zelo težko izslediti.

Ne spreglejte