Nedelja,
30. 12. 2007,
10.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 30. 12. 2007, 10.15

8 let

Bin Laden na novem posnetku znova proti iraški vladi in ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Voditelj mednarodne teroristične mreže Al Kaida Osama Bin Laden je v novem 56-minutnem video posnetku muslimane pozval, naj ne podpirajo iraške vlade, ki jo podpirajo ZDA.

Obenem je obljubil "osvoboditev Palestine", ZDA pa očital, da želijo s pomočjo iraške vlade nadzirati regijo, je sporočil washingtonski inštitut SITE, ki nadzoruje ekstremistične spletne forume.

"Muslimani, ki podpirajo vlado v Bagdadu, so izdajalci islama"

Bin Laden je med drugim napadel Iračane, ki se v provinci Anbar bojujejo proti Al Kaidi, in Islamsko stranko Iraka, ki se je povezala z iraško vlado, saj s tem pomaga ameriškim okupatorjem v Iraku in se bori proti mudžahedinom. Kot je dejal, so vsi muslimani, ki podpirajo vlado v Bagdadu, izdajalci islama. Hkrati je vodja Al Kaide ZDA obtožil, da želijo oblikovati ločeno iraško vlado, s pomočjo katere bi prišli do nafte.

Islamski mudžahedini so trenutno zavezani boju v Iraku, toda kmalu bo sledila tudi osvoboditev Palestine, je še napovedal Bin Laden in dodal, da mudžahedin nikoli ne bi priznal niti Izraela niti palestinske vlade, ki bi sprejela judovsko vlado, tudi če bi jo vodilo gibanje Hamas.

Bela hiša: Posnetek kaže. da se situacija izboljšuje

Na nov posnetek se je že odzvala Bela hiša. Po njenih besedah omenjeni posnetek kaže, da se situacija v Iraku izboljšuje, saj Iračani obračajo hrbet Al Kaidi. Posnetek po mnenju Bele hiše kaže tudi, da je misija ZDA v Iraku pomembna. "To je opozorilo, da je cilj Al Kaide blokirati demokracijo v Iraku in svobodo vseh Iračanov. Hkrati nas opominja, da je misija ustavitve Al Kaide v Iraku ključnega pomena in mora uspeti," je povedal tiskovni predstavnik Bele hiše Tony Fratto.

Video posnetek naj bi bil sicer narejen po novembrski bližnjevzhodni mirovni konferenci v Annapolisu, saj se Bin Laden navezuje tudi nanjo. Ni pa Bin Laden omenil četrtkovega uboja nekdanje pakistanske premierke Benazir Buto. Gre sicer za nepremično sliko Bin Ladna, ki jo spremlja zvočni komentar.