Sreda,
10. 7. 2024,
7.43

Osveženo pred

6 dni, 5 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,47

Natisni članek

Robert Golob Marjan Šarec Tanja Fajon Rusija Ukrajina Nato ZDA

Sreda, 10. 7. 2024, 7.43

6 dni, 5 ur

Biden: Zmagala bo Ukrajina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,47
Joe Biden | "V letu 2020, ko sem bil izvoljen za predsednika ZDA, je le devet članic zveze Nato porabljalo za obrambo dva odstotka BDP. Letos jih bo najmanj 23," je dejal Joe Biden. | Foto Reuters

"V letu 2020, ko sem bil izvoljen za predsednika ZDA, je le devet članic zveze Nato porabljalo za obrambo dva odstotka BDP. Letos jih bo najmanj 23," je dejal Joe Biden.

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je ob odprtju vrha zveze Nato v Washingtonu v torek menil, da je zavezništvo danes močnejše kot kadarkoli in da se je zaradi vojne v Ukrajini znašlo v prelomnem trenutku. Izrazil je prepričanje, da bo zmagala Ukrajina, in izpostavil povečanje porabe članic za obrambo.

Biden je voditelje 32 držav članic zveze Nato pozdravil na otvoritveni slovesnosti, na kateri so obeležili 75. obletnico zavezništva. Potekala je v dvorani Andrew Mellon, kjer je 12 ustanovnih članic 4. aprila 1949 podpisalo severnoatlantsko pogodbo.

Biden je v svojem nagovoru pozdravil povečanje porabe držav članic zveze Nato za obrambo, odhajajočemu generalnemu sekretarju Nata Jensu Stoltenbergu pa je izročil največje civilno odlikovanje ZDA – predsedniško medaljo svobode.

"V letu 2020, ko sem bil izvoljen za predsednika ZDA, je le devet članic zveze Nato porabljalo za obrambo dva odstotka BDP. Letos jih bo najmanj 23," je dejal Biden in poudaril, da je Nato močnejši kot takrat, ko je mandat nastopil Stoltenberg. Ta je položaj prevzel leta 2014, oktobra pa ga bo nasledil nekdanji nizozemski premier Mark Rutte.

Zveza Nato močnejša kot kadarkoli

V kratkem, a odločnem nagovoru je zatrdil, da je zveza Nato močnejša kot kadarkoli, se pa je zaradi vojne v Ukrajini znašla v prelomnem trenutku. "Vojna se bo končala tako, da bo Ukrajina ostala svobodna in neodvisna država," je dejal. "Rusija ne bo prevladala. Prevladala bo Ukrajina," je zatrdil in napovedal novo pomoč državi v obliki dodatnih sistemov zračne obrambe.

Ukrajina bo glavna tema tridnevnega vrha Nata, ki se ga udeležujejo tudi slovenski premier Robert Golob v spremstvu zunanje ministrice Tanje Fajon in obrambnega ministra Marjana Šarca.

Ministrica Fajon v Washingtonu na okrogli mizi o ženskah, miru in varnosti

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v torek v Washingtonu udeležila okrogle mize na temo žensk, miru in varnosti v severnoatlantskem zavezništvu, ki ga je državni sekretar ZDA Antony Blinken gostil pred vrhom ob 75. obletnici zveze Nato. Izpostavila je podporo Slovenije prenovljeni politiki Nata na tem področju.

Viktor Orban, Vladimir Putin
Novice Orban prepričan, da je z obiskom Moskve povečal možnosti za mir v Ukrajini
Jens Stoltenberg
Novice Kitajska obsodila izjavo Stoltenberga o podpiranju ruske agresije v Ukrajini
Ukrajina
Novice ZN: Otroško bolnišnico v Kijevu verjetno neposredno zadela ruska raketa #video