Tina Vovk

Torek,
3. 9. 2013,
11.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 3. 9. 2013, 11.04

8 let

Bezos v iskanju nove zlate dobe Posta

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Jeffrey Bezos pravi, da nima vseh odgovorov na to, zakaj so se časopisi znašli v težavah, ali za finančne izzive ameriškega časopisa Washington Post (WP), katerega nakup je napovedal.

Ustanovitelj največje spletne trgovine na svetu Amazon.com je napovedal, da bo za 250 milijonov dolarjev kupil Washington Post. Spletni mogotec in inovator je v prvem intervjuju po tej napovedi zagotovil, da si želi v iskanju nove "zlate dobe" za WP začeti postavljati vprašanja in izvajati eksperimente. Njegov osnovni pristop pri vodenju časopisa bo podoben filozofiji, ki ga je vodila pri dvigu Amazona.com od začetniškega podjetja leta 1995 do internetnega giganta.

"Pri Amazonu smo imeli tri velike ideje, ki smo se jih držali 18 let in so razlog za naš uspeh: stranka je prva, izumljaj in bodi potrpežljiv. Če zamenjamo besedo stranka z bralec, je lahko ta pristop, to stališče uspešno tudi pri The Postu," je dejal v pogovoru, štiri dni preden naj bi prvič obiskal WP.

Še naprej prvi mož Amazona Bezosov največji doprinos bo njegov pogled pri pogovorih z vodstvom časopisa o tem, kako naj bi ga vodili, je dejal. Hkrati bo zagotovil dolgoročno finančno podporo, v tem času pa lahko vodstvo eksperimentira pri iskanju formule, ki bo prinašala dobiček. "Če dosežemo novo zlato dobo pri Postu, bo to zaradi iznajdljivosti, inovativnosti in eksperimentiranja moštva pri Postu. Sam bom svetoval od daleč," je povedal. Med svojim prvim obiskom Posta si želi predvsem slišati mnenja vodilnih in pobliže spoznati delovanje organizacije. Še naprej namerava ohraniti svojo "službo" predsednika in izvršnega direktorja Amazona in bo še naprej živel v Seattlu, kjer je sedež podjetja.

Eden najbogatejših ljudi na svetu – pod palcem ima okoli 24 milijard dolarjev – velja za tehnološko ozaveščenega in predvsem za dolgoročnega stratega. Zaradi teh lastnosti se je družina Graham odločila, da mu proda časopis, ki je bil v njeni lasti osem desetletij. "Pomembno je, da The Post ne le preživi, ampak tudi raste. The Post kot produkt je še vedno odličen. Težava je v tem, da gre za posel v težavah. Noben posel se ne more krčiti. To se lahko dogaja le nekaj časa, nato postane nepomemben," razmišlja Bezos, ki je hkrati priznal, da nima takojšnjih rešitev za časopis, ki je zaradi spletne konkurence – ta je močno zagrizla v kolač oglasov in zmanjšala število bralcev tiskane izdaje – v rdečih številkah.

Poslovnež, ne čarovnik "Don (Graham) je po napovedi nakupa rekel, da sem poslovnež, ne čarovnik. Za te besede sem se mu zahvalil. Po mojih izkušnjah izumi, inovacije in spremembe nastanejo z moštvenim delom. Ne obstaja en sam genij, ki se domisli čarobne formule. Študiraš, se pogovarjaš, pretresaš ideje in začnejo se pojavljati odgovori. To traja. Razviješ teorije in hipoteze, vendar ne veš, ali se bodo bralci odzvali. Izvedeš čim več eksperimentov v čim krajšem času. Hitro v mojih mislih pomeni nekaj let," je pojasnil svoje razmišljanje.

Čeprav (še) nima rešitve, je Bezos prepričan, da je trenutni model za časopise v dobi interneta zelo pomanjkljiv. "Post je znan po svojem raziskovalnem novinarstvu," je dejal, "in v odkrivanje pomembnih zgodb vlaga energijo, delo, denar. Potem pa nekaj spletnih strani povzame to delo v približno štirih minutah in bralci lahko do tega dostopajo zastonj," povzema in se – v vlogi bralca – sprašuje: "Zakaj bi plačal za ves ta novinarski trud, če lahko dobim zgodbo zastonj na drugi spletni strani?"

Bezos je dva meseca razmišljal, kaj lahko doprinese Postu. "Sem optimist. Rekli so mi, da se slepim, da težave ni mogoče rešiti. Vendar se ne strinjam. Potrebnega je le veliko časa, potrpljenja in eksperimentov," je prepričan, saj meni, da lahko reši časopis, hkrati pa poudarja, da se to ne bo zgodilo, če ne bodo bralci na prvem mestu.