Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 8. 2013,
21.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Silvio Berlusconi sojenje obtožba

Četrtek, 1. 8. 2013, 21.04

8 let

Berlusconijevi sodni procesi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi se je večkrat znašel na zatožni klopi, v primeru Mediaset pa je bil prvič pravnomočno obsojen. Njegovih bitk na sodiščih še zdaleč ni konec.

Rimsko kasacijsko sodišče je potrdilo odločitve nižjih sodišč, ki so Berlusconija obsodila na štiriletno zaporno kazen. Gre za prvo pravnomočno obsodbo, ki ga je doletela, ker je njegovo medijsko podjetje Mediaset pri nakupu televizijskih in filmskih pravic v ZDA prirejalo računovodske izkaze. S tem se je Mediaset v 90. letih prejšnjega stoletja izognil plačilu več milijonov evrov davkov.

Berlusconi sicer italijansko politiko kroji že 19 let. Vse od vstopa v politiko s prvo zmago na volitvah leta 1994 je eden najbolj priljubljenih politikov in vzor "malih ljudi". Ti so v njem videli človeka, ki se je povzpel s trdim delom in iznajdljivostjo. Italijani so dolgo po tihem prikimavali energiji in "poskočnosti" Berlusconija, ki se je podil za mladimi ženskami in s številnimi žgečkljivimi škandali skrbel za muzanje tudi na mednarodni sceni.

Kriv tudi v primeru Ruby Eden od tovrstnih škandalov je letos doživel sodni epilog, ko je bil Berlusconi 24. junija na sodišču v Milanu spoznan za krivega v primeru Ruby ter obsojen na sedem let zapora in dosmrtno prepoved opravljanja javnih funkcij. Obsojen je bil zaradi plačevanja za spolne odnose z mladoletno gostjo njegovih divjih bunga bunga zabav in zlorabe položaja, da bi afero prikril. Maročanka Karima El Mahroug z vzdevkom Ruby, ki je v središču afere, je obtožbe zanikala, Berlusconi prav tako.

V primeru Ruby je bil sicer Berlusconi obsojen šele na prvi stopnji, njegovi odvetniki pa so seveda napovedali pritožbo. Do dokončne razsodbe bi lahko preteklo še nekaj let. Spogledovanje z mladenkami ga je med drugim stalo zakona z drugo ženo Veronico Lario, da je Berlusconi človek divjih zabav, pa so razkrivale celo ameriške tajne depeše na WikiLeaksu. Bunga bunga zabav s prostitutkami v njegovih vilah naj bi se udeleževali številni politiki, tudi tuji.

Obtožen več kot 30-krat, vendar največkrat oproščen Proces Ruby je sicer le ena od sodnih kalvarij, s katerimi se je moral spopasti Berlusconi. Od 90. let dalje je bil obtožen več kot 30-krat, a še nikoli pravnomočno. V vrsti procesov so na višjih sodiščih sledile oprostilne sodbe, po navadi zaradi pomanjkanja dokazov ali zastaranja primerov.

Marca letos je bil na leto dni zapora obsojen tudi zaradi svoje vloge pri sporni objavi prepisov telefonskih pogovorov leta 2005 v enem od časnikov, ki so del njegovega medijskega imperija. Obsodba se nanaša na preiskavo finančne afere, ko so prišle na dan nepravilnosti v bitki za prevzem banke Antonveneta.

Pred sodiščem se bo moral zagovarjati še zaradi podkupovanja Poleg tega ga na sodiščih čaka še nekaj primerov. Med drugim naj bi neapeljsko sodišče oktobra odločilo, ali naj mu sodijo zaradi domnevnega podkupovanja nekdanjega levičarskega senatorja Sergia De Gregoria. Za prestop v desni blok naj bi mu leta 2006 plačal tri milijone evrov, da bi zrušil kabinet takratnega premierja Romana Prodija.

Ob vsem tem eden najuspešnejših in najbogatejših politikov Berlusconi kljub pogostim obiskom sodišč ostaja eden najuspešnejših italijanskih politikov. Je edini, ki mu je po vojni uspelo na položaju predsednika vlade ostati celoten petletni mandat, in sicer med letoma 2001 in 2006. Prvič je bil premier že v letih 1994 in 1995, na položaj pa se je po vmesni vladavini levice s svojim Ljudstvom svobode znova povzpel leta 2008 in zdržal dobra tri leta. Trikratni italijanski premier je v vladni palači Chigi tako preživel 3340 dni, kar je najdaljši premierski staž po drugi svetovni vojni.

Berlusconi je obenem eden najbogatejših Italijanov: ameriška revija Forbes je lani ocenila, da je šesti najbogatejši Italijan, njegovo premoženje pa znaša 5,9 milijarde evrov. Na Forbsovi lestvici najbogatejših Zemljanov je zasedel 169. mesto. Njegov poslovni imperij med drugim zajema medijsko mrežo Mediaset s tremi največjimi zasebnimi televizijskimi postajami v Italiji, največjo založniško hišo v državi Mondadori s številnimi časniki ter nogometni klub Milan. Pod okriljem Berlusconijeve družbe Fininvest je po nekaterih podatkih kar okoli 150 različnih podjetij.

Ne spreglejte