Torek,
20. 1. 2009,
17.22

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 20. 1. 2009, 17.22

8 let, 5 mesecev

Ban Ki Moon za preiskavo izraelskih napadov na območju Gaze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je med obiskom v Gazi za nezaslišano označil izraelsko bombardiranje treh poslopij Združenih narodov na območju in se zavzel za preiskavo napadov.

Zahteval je zagotovila, da se to ne bo več ponovilo. Ban je obiskal tudi izraelsko mesto Sderot in pri tem kritiziral palestinsko raketiranje.

"Odgovorne je potrebno poklicati na odgovornost" Generalni sekretar svetovne organizacije je prizore, ki jih je videl ob obisku Gaze, označil za "srce parajoče" ter se je zavzel, da je potrebno odgovorne poklicati na odgovornost. Vnovič je odločno protestiral zaradi napadov ter se zavzel za preiskavo napadov.

Ki Moon: Sem preprosto zgrožen "Sem preprosto zgrožen. Ne morem opisati tega, kaj občutim ob tem, ko sem si ogledal prizorišče prostorov Združenih narodov," je dejal Ban, čigar obisk je najvišji obisk v Gazi, odkar je palestinsko gibanje Hamas junija 2007 prevzelo nadzor na območju. Ob tej priložnosti pa se je Ban na lastne oči prepričal o škodi, ki jo je to območje utrpelo med tritedensko ofenzivo izraelske vojske.

Izrael: Skrajneži poslopja ZN uporabljali za napade Kot je zatrdil Izrael, naj bi palestinski skrajneži poslopja ZN uporabljali za napade. Vendar je izraelska vojska medtem tudi že sprožila lastno preiskavo napadov. Med tarčami je bila šola, ki je bila v napadu hudo poškodovana, pri tem pa je bilo ubitih skoraj 40 ljudi.

Generalni sekretar je še dejal, da bodo potrebna množična mednarodna prizadevanja za rešitev bližnjevzhodnega konflikta in ustanovitev palestinske države, ki bo živela v miru z Izraelom. Dodal je, da je bolj kot kdajkoli odločen, da se to uresniči.

V okviru obiska v regiji je generalni sekretar ZN obiskal tudi mesto Sderot na jugu Izraela in pri tem ostro kritiziral palestinskega raketiranja. Označil jih je "strašna in nesprejemljiva", medtem ko je Izrael pozval h končanju blokade območja Gaze. Po Banovih besedah utegne embargo samo še okrepiti Hamas z vzpodbujanjem obupa v obubožani Gazi.