Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 7. 2008,
12.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 9. 7. 2008, 12.41

8 let

Avstrijski parlament potrdil samorazpustitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Avstrijski parlament je potrdil samorazpustitev in tako odprl pot predčasnim parlamentarnim volitvam, ki bodo potekale 28. septembra. Odločitev mora potrditi še posebni odbor poslanske skupščine.

Avstrijski predsednik Heinz Fischer pa je danes na pogovoru sprejel avstrijskega kanclerja Alfreda Gusenbauerja ter vodjo konservativne ljudske stranke (ÖVP) in podkanclerja Wilhelma Moltererja. Fischer poziva k "častnemu" zaključku vodenja oblasti Fischer je pogovor s prvima možema vlade kljub vsem težavam označil kot "tovariški". ÖVP in socialdemokrate (SPÖ) je posvaril, naj obdobje vodenja zakonodajne oblasti zaključita "častno in z ustreznim stilom". Ob tem tudi upa, da v volilnem boju pred septembrskimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami ne bodo pozabili, da "so vsi Avstrijci in imajo skupne interese". Spomnil je, da obstaja tudi dan po volitvah.

Odprte so vse možnosti Avstrijski predsednik sicer pušča odprte vse možnosti za oblikovanje vlade po volitvah. Po slednjih bi morali pogledati, kakšna razmerja sil so možna in bi lahko politično delovala, je po pogovorih dejal Fischer. Kot je še pojasnil, je po zadnjih volitvah cele noči premišljeval, katere kombinacije oblikovanja vlade bi bile smiselne, to pa bi morali storiti tudi po tokratnih predčasnih volitvah.

Fischer sicer ne obžaluje, da se je po volitvah oktobra 2006, na katerih je z majhno večino slavila SPÖ, zavzel za oblikovanje velike rdeče-črne koalicije. Še vedno namreč meni, da je bila pri takratnem rezultatu to najboljša možnost. Na pogovoru so govorili tudi o tehničnih vprašanjih, Gusenbauer in Molterer pa po pogovoru nista dajala izjav.

ÖVP poskuša popraviti izide prejšnjih volitev Gusenbauer je pred tem ob prihodu na pogovor izjavil, da gre pri odločitvi za predčasne volitve za poskus ÖVP, da popravi izide prejšnjih volitev, ki jih je ÖVP že od samega začetka dojemala kot "napako". Ta odločitev "si ne zasluži lepotne nagrade, je pa demokratično legitimna", je še dejal. Avstrijske kancler je prav tako zanikal govorice, da naj bi s položaja kanclerja odstopil že pred volitvami.

Volitve 28. septembra Avstrijski poslanci so zahtevo za razpis predčasnih volitev v torek zvečer že predali parlamentarnemu odboru za ustavna vprašanja. Parlament bo o zakonu za samorazpustitev glasoval še danes, nato pa ga bo v četrtek potrdila vlada. Tudi datum za razpis predčasnih volitev, ki bodo predvidoma potekale 28. septembra, bo vlada uradno potrdila v četrtek.

Javno mnenje: ÖVP vodi pred SPÖ Najnovejša raziskava javnega mnenja je sicer pokazala, da uživa SPÖ podporo 26 odstotkov vprašanih, svobodnjaki (FPÖ) 22 odstotkov, Zeleni 14 odstotkov, Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) štiri odstotke, ÖVP pa uživa največjo podporo - 33 odstotkov.

Ne spreglejte