Sreda,
9. 7. 2008,
19.30

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 9. 7. 2008, 19.30

8 let, 3 mesece

Avstrijci zaostrili protikadilski zakon

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Avstrijski parlament je danes, preden je izglasoval svojo razpustitev, potrdil zakon, ki bo še bolj omejil kajenje v barih in restavracijah.

V skladu z novim zakonom, ki bo začel veljati 1. januarja 2009, bodo tako vsi lokali, velikosti 80 kvadratnih metrov ali več, morali postaviti kadilnice, če bodo hoteli streči kadilcem. Lastniki manjših lokalov se lahko sami odločijo o dovoljenju kajenja Zakon lastnikom restavracij in barov v velikosti 50 kvadratnih metrov ali manj prepušča odločitev o dovoljenju kajenja. Glede možnosti postavitve kadilnic v vseh lokalih med omenjenima kategorijama bodo odločale pristojne oblasti.

Poleg tega mladi in nosečnice, zaposleni v gostinstvu, v skladu z zakonom ne bodo smeli delati na delovnih mestih, kjer bi bili lahko izpostavljeni cigaretnemu dimu. Uslužbenci bodo imeli v skladu s t.i. "kolektivno pogodbo", ki določa delovne pogoje za vse Avstrijce, tudi pravico do odpravnine, če bodo pustili svojo službo zaradi izpostavljenosti dimu.

Slabo izvajanje prejšnjega zakona V Avstriji, ki je ena zadnjih evropskih držav, ki še dovoljuje kajenje na javnih prostorih, je od januarja veljal zakon, po katerem je vsak lokal v velikosti 75 kvadratnih metrov ali več moral zagotoviti nekadilski predel. Ta ukrep je bil le redko uveljavljen in je pogosto pomenil nekaj miz, označenih z znaki za prepoved kajenja v sredini lokala.

Kazni za lastnike lokalov do 10.000 evrov, za goste do 1000 evrov V primeru kršitve nove zakonodaje, ki zahteva tudi, da so predeli za kadilce označeni z znaki, ki opozarjajo pred nevarnostmi kajenja, lastnikom restavracij in barov grozi kazen od 2000 do 10.000 evrov, gostom pa od 100 do 1000 evrov.

Novi zakon, ki je po mnenju avstrijske ministrice za zdravje Andree Kdolsky pravi način za prepričanje ljudi v opustitev kajenja, so potrdili vladajoči socialdemokrati (SPÖ) in ljudska stranka (ÖVP) ter opozicijski Zeleni. Nasprotovali so mu svobodnjaki (FPÖ) in Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ).