Petek,
6. 2. 2009,
8.52

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 6. 2. 2009, 8.52

8 let, 5 mesecev

Avstralija se spopada z vremenskimi težavami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
V Avstraliji se še vedno spopadajo z vremenskimi težavami. Medtem ko je na jugu še traja huda vročina, zaradi katere so izbruhnili veliki požari, na severu prebivalce pestijo poplave.

Vremenoslovci za konec tedna napovedujejo, da se bodo temperature, ki že zdaj presegajo 40 stopinj Celzija, še zvišale, pihal pa naj bi tudi veter, kar bo še povečalo nevarnost požarov. Na severu pa so poplave prizadele že milijon kvadratnih kilometrov ozemlja. Najhujša vročina v zadnjih sto letih Vročina v Avstraliji je letos najhujša v zadnjih sto letih. Napovedujejo, da bodo temperature v Sydneyju konec tedna dosegle 44 stopinj, v notranjosti pa naj bi se povzpele celo prek 46 stopinj.

Visoke temperature in veter pa so že bili vzrok za številne požare, v katerih je bilo samo v zadnjem tednu uničenih skoraj 30 hiš. Zaradi vročine je umrlo več deset ljudi, predvsem starejših.

Na severu države poplave Po drugi strani se na severu bojujejo s poplavami, ki so že uničile petino pridelka sladkornega trsa, zelo prizadeta je tudi živina. Ocenjujejo, da je precej živali umrlo, vendar natančnih podatkov zaenkrat ni. Velike izgube nastajajo tudi zato, ker kmetije zaradi poplav pridelkov ne morejo dati na trg.

Nekateri kraji so zaradi poplav že teden dni odrezani od sveta, zato vojska načrtuje, da bodo ljudem najnujnejše potrebščine spustili iz letal. Sicer pa naj bi se padavine, ki jih povzroča tropski ciklon ob severni avstralski obali, v prihodnjih dneh še nadaljevale.