Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 2. 2011,
12.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Julian Assange WikiLeaks Švedska

Četrtek, 24. 2. 2011, 12.40

8 let

Assangea bodo izročili Švedski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Londonsko sodišče je razsodilo, da lahko Velika Britanija ustanovitelja spletne strani WikiLeaks Juliana Assangea izroči Švedski, ki ga želi zaslišati zaradi suma spolnega napada na dve ženski.

Po besedah sodnika Howarda Riddla je sum posilstva in spolnega nadlegovanja zadosten razlog za izročitev, švedski nalog za izročitev pa je bil upravičeno izdan. "Odrediti moram izročitev gospoda Assangea Švedski," je dejal sodnik Riddle po zaslišanjih, ki so potekala ta mesec. Sodnik je tudi zavrnil trditve, da bi domneve švedskih tožilcev in politikov proti Assangeu presegle presegle pravne okvire. "Preprosto ni razloga, da bi verjeli, da je bila kje napaka," je glede naloga za izročitev poudaril Riddle. Assangeov odvetnik napovedal pritožbo "Pritožili se bomo", je pa je po razsodbi povedal Assangeov odvetnik Geoffrey Robertson. Za vložitev pritožbe imajo na voljo teden dni časa, to pa bi proces lahko zavleklo še za dodatnih nekaj tednov. Ustanovitelj WikiLeaksa je sicer ob razsodbi nepremično obsedel na klopi. Na sodišču se je v njegovo podporo poleg slavne borke za človekove pravice Biance Jagger zbralo tudi okoli sto novinarjev s celega sveta.

Odvetnik tožnic: Razsodba je pričakovana Claes Borgstrom, švedski odvetnik žensk, ki sta Assangea obtožili spolnega napada, je medtem poudaril, da je bila ta razsodba pričakovana. "Slabo je le to, da je to vzelo toliko časa," je poudaril Borgstrom in dodal, "da se bo Assange najverjetneje pritožil zaradi razlogov, ki jih je težko razumeti".

"Moral bi samo priti na Švedsko in to rešiti" "Trdi, da ni zagrešil zločina, torej bi moral samo priti sem in to rešiti," je še poudaril Borgstrom, ki pričakuje, da bo Assange Švedski izročen pred poletjem. Assangeov švedski odvetnik Bjorn Hurtig je medtem izrazil pripravljenost, da brani svojo stranko. "Če pride na Švedsko, mislim, da ima velike možnosti, da bo izpuščen," je poudaril Hurtig.

Nepošteno sojenje na Švedskem? Assangeovi odvetniki so sicer že izrazili zaskrbljenost, da bi švedska navada zasliševanj za zaprtimi vrati v primerih posilstev pomenila, da Assange ne bo deležen poštenega sojenja. Assange se je 7. decembra lani predal policiji v Londonu, ki ga je nato aretirala zaradi obtožb posilstva na Švedskem, vendar je bil po plačilu 240.000 funtov varščine izpuščen na prostost.

Ne spreglejte