Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 10. 2012,
8.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

anketa

Torek, 9. 10. 2012, 8.15

8 let

Anketa Pew: Romney prehitel Obamo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Anketa centra Pew je pokazala na doslej največjo prednost republikanskega predsedniškega kandidata Mitta Romneyja pred demokratom Barackom Obamo.

Demokrat je sredi septembra med verjetnimi volivci vodil z 51 odstotki proti 43, sedaj pa je v vodstvu Romney z 49 proti 45 odstotkom. Anketa Pew kaže doslej največji skok v podpori Mittu Romneyju po dobrem nastopu na prvem televizijskem soočenju predsedniških kandidatov preteklo sredo v Denverju, ki je navdušil republikance in spravil v obup demokrate, saj se je Obama tudi po mnenju liberalnih komentatorjev televizije MSNBC zelo slabo odrezal.

Največji skok Romney doživel v podpori med ženskami Tako velik skok v podpori od enega do drugega kandidata ni običajen, še posebej ne mesec dni pred volitvami, ki bodo 6. novembra. V anketi Pew 66 odstotkov udeležencev meni, da je Romney zmagal na soočenju, le 20 odstotkov pa jih meni, da je zmagal Barack Obama. Največji skok pa je Romney doživel v podpori med ženskami. Septembra je Obama vodil s 56 proti 38 odstotkom, sedaj pa sta kandidata izenačena s po 47 odstotki.

O Obami ima pozitivno mnenje samo še 49 odstotkov volivcev Romney zdaj vodi pred Obamo glede sposobnosti za izboljšanje položaja na trgu delovne sile, in sicer za osem odstotnih točk. Prejšnji mesec je glede tega Obama vodil za odstotno točko. Za pet odstotnih točk pa je poraslo tudi pozitivno mnenje med volivci o Romneyju, ki se je prvič doslej povzpelo na 50 odstotkov. O Obami ima sedaj pozitivno mnenje namesto 55 le 49 odstotkov volivcev, ki se nameravajo udeležiti volitev.

Anketa prvič zajela več republikancev Anketa je zajela 36 odstotkov republikancev, 31 odstotkov demokratov in 30 odstotkov neodvisnih volivcev. Prejšnja anketa Pew kakor tudi večina drugih anket v ZDA je zajela več demokratov. To pa zato, ker je bilo za zadnje predsedniške volitve 2008 v ZDA registriranih skoraj 20 milijonov več demokratskih kot republikanskih volivcev.

Ne spreglejte