Nedelja,
7. 9. 2008,
10.22

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 7. 9. 2008, 10.22

8 let, 6 mesecev

Angola: Stranka predsednika države prepričana v veliko zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Na volitvah v Angoli je vladajoča stranka Ljudsko gibanje za osvoboditev Angole (Mpla) pod vodstvom dolgoletnega angolskega predsednika Joseja Eduarda dos Santosa razglasila prepričljivo zmago.

To so že potrdili tudi prvi rezultati volitev, ki jih je danes objavila državna volilna komisija. Opozicija je medtem pozvala k razveljavitvi glasovanja. Prve parlamentarne volitve v Angoli po letu 1992 in hkrati prve volitve po koncu 27-letne državljanske vojne, ki je zahtevala več kot pol milijona smrtnih žrtev, so potekale v petek in soboto. "Prepričljivo bomo zmagali," je v soboto zvečer napovedal tiskovni predstavnik Mpla Rui Falcao. "Zmaga ni vprašljiva, temveč le, ali bomo prejeli zadostno število glasov," je dodal.

Stranka Mpla prejela več kot 80 odstotkov glasov

Prvi neuradni rezultati, ki jih je po skoraj polovici preštetih glasov danes objavila angolska volilna komisija, napovedi Mpla potrjujejo: vladajoči stranki naj bi namreč po dosedanjih rezultatih pripadlo več kot 80 odstotkov glasov. Glavna opozicijska Narodna zveza za popolno samostojnost Angole (Unita) s samo 10,59-odstotno podporo močno zaostaja.

Opozicija volitve označila za "nezakonite" Opozicijska Unita je volitve medtem zaradi vrste nepravilnosti označila za "nezakonite". Vladajočo stranko je obenem obtožila zlorabe državnega denarja in medijev med predvolilno kampanjo. "V Luandi na primer je bila organizacija volitev škandalozna," je dejal vodja poslanske skupine Unita Alceides Sakala.

Afriški opazovalci so volitve označili za "mirne, svobodne, transparentne in verodostojne", opazovalna misija Evropske unije pa še ni podala dokončne sodbe. Do največ težav in nepravilnosti v fazi priprav na volitve je prihajalo v prestolnici Luanda, kjer se je več volišč odprlo z zamudo, nekatera od njih pa ob začetku glasovanja celo niso imela volilnih imenikov. V prestolnici živi kar 20 odstotkov celotnega volilnega telesa.

Kljub očitni zmešnjavi na voliščih je bila volilna udeležba visoka. Volilna komisija točnega števila volivcev še ni objavila.