Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 10. 2012,
15.50

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Evropska unija protesti

Četrtek, 25. 10. 2012, 15.50

8 let, 5 mesecev

Amnesty International obsoja uporabo sile v EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International je obsodila prekomerno uporabo sile nad mirnimi protestniki, ki v članicah Evropske unije demonstrirajo proti varčevalnim ukrepom.

Hkrati je kritizirala odsotnost sankcij proti varnostnim silam, ki so odgovorne za tovrstne zlorabe. "Ljudi, ki so mirno protestirali proti varčevalnim ukrepom, sprejetim v EU, so pretepali, brcali, škropili s solzivcem in poškodovali z gumijastimi naboji," je AI zapisal v sporočilu za javnost. Ob tem je poudaril, da kljub tej prekomerni uporabi sile ravnanja policijskih sil niso preiskali oz. sankcionirali.

Poleg tega je AI kritiziral tudi uporabo sile nad novinarji, pa tudi samovoljne aretacije in oviranje dostopa do zdravniške oskrbe. Od vlad članic EU je zahteval preiskavo teh kršitev človekovih pravic in preprečitev prihodnjih. Organizacija s sedežem v Londonu je naštela več primerov tovrstnih kršitev, do katerih je med drugim prišlo v Bukarešti, Madridu ali Atenah, kjer je novinar Manolis Kipreos junija 2011 med pokrivanjem protestov zaradi svarilne granate izgubil sluh.

"Vlade morajo dati jasno vedeti, da policisti nimajo pravice uporabiti sile, razen v izjemno nujnih primerih. Sprejeti morajo jasne direktive glede uporabe potencialno smrtonosnih protiizgrednih sredstev, kot so solzivec, vodni topovi in gumijasti naboji," je ob tem navedel koordinator AI za Evropo in Srednjo Azijo Fotis Filippou.

Policije morajo biti po njegovem mnenju sposobne uskladiti zaščito svobode izražanja in ohranitve javnega redu in miru.

Ne spreglejte