Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 6. 2014,
12.41

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

kralj Španija protesti Felipe

Sreda, 4. 6. 2014, 12.41

4 leta, 11 mesecev

Ali Španija sploh potrebuje kralja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Španski kralj Juan Carlos je pomagal premagati fašizem, a to je le bled spomin mladih, ki na ulicah protestirajo proti ustavni monarhiji in zahtevajo republiko.

Španiji je Juan Carlos vladal vse od leta 1975, prestolu pa se je po več desetletjih odpovedal in se odločil, da ga preda svojemu sinu Felipeju. Vlada v Madridu je tudi že potrdila predlog zakona, ki bo kralju sploh omogočil sestop, saj tega španska zakonodaja do zdaj ni predvidevala. Zakon mora sicer potrditi še parlament.

Pomembna vloga Juana Carlosa po prihodu na oblast ostala v preteklosti Glavno vprašanje, ki se trenutno zastavlja, pa je, ali bo mlajši kralj lahko povrnil ugled kraljevi družini, ki ga je kralj zaradi različnih škandalov, kot na primer lov na slone v Botswani, zapravil v zadnjih letih vladanja. Veliko črno piko monarhiji pa sta zaradi finančnih škandalov zadala princesa Cristina in njen mož.

In če se starejši državljani še spominjajo, kako je Juan Carlos kmalu po ustoličenju uvedel reforme, ki so razgradile Francov fašistični sistem in državo povedle v demokracijo, pa to ni spomnim na primer 30-letnega Španca, ki je odraščal v demokratični Španiji in se zato ne spomni, kakšno vlogo je kralj odigral po tem, ko je prišel na oblast.

Nezadovoljni predvsem mladi Več kot polovica mlajše generacije v Španiji je nezaposlena, številni pa monarhijo vidijo kot nesmiselno potrato, piše portal The Atlantic. Nasprotniki monarhije poudarjajo, da so ti časi monarhije minili in da Španija kralja ne potrebuje več. Zato se zavzemajo tudi za referendum o nadaljnji usodi španske monarhije. Menijo, da bi morala država znova postati republika, z voljenim voditeljem države, brez kralja.

Ob napovedi, da se odpoveduje prestolu, je sicer Juan Carlos večkrat poudaril, da je treba moč predati mlajši generaciji. "Mlada generacija si zasluži priložnost, da pride v ospredje z novo energijo, ki se je sposobna z odločnostjo lotiti prenove in reform, ki jih zahteva trenutni položaj," je povedal.

Vendar v katero smer bo nova generacija popeljala demokracijo? Časnik Financial Times je poročal, da bi lahko sestop Juan Carlosa s prestola pomenil konec španskega prehoda v demokracijo in povzročil novo eksistencialno krizo v državi, ki pa bo zahtevala politične reforme.

Princ Felipe zadnje upanje za špansko monarhijo? Priljubljenost španske monarhije in kralja je v zadnjih letih zelo upadla. Kot je pokazala raziskava, ki jo je izvedel časnik El Mundo januarja, je le 50 odstotkov anketirancev še podpiralo monarhijo kot sistem vladanja v Španiji. Najmanj priljubljena je ravno pri mladini, saj je kar 79 odstotkov mladih, starih od 18 do 29 let, dejalo, da želijo, da Juan Carlos prestol prepusti svojemu sinu, še piše The Atlantic.

Princ Asturije, skoraj dva metra visoki Felipe, je od leta 2004 poročen z nekdanjo televizijsko voditeljico Letizio Ortiz, neplemkinjo, ki bo postala kraljica. Imata dve hčerki, osemletno Leonoro in sedemletno Sofio. Leonora naj bi zdaj postala naslednja prestolonaslednica.

Ne spreglejte