Sreda,
19. 12. 2007,
10.37

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 19. 12. 2007, 10.37

8 let, 3 mesece

Afriški narodni kongres za vodjo izvolil Zumo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V Južnoafriški republiki vladajoči Afriški narodni kongres (ANC) je na svoje čelo izvolil populističnega politika in nekdanjega podpredsednika Jacoba Zumo.

Zuma je tako porazil predsednika države Thaba Mbekija in se približal položaju predsednika države. Okoli 3900 delegatov ANC, ki so bili od nedelje zbrani na kongresu v Polokwanu na severovzhodu države, je o novem predsedniku stranke odločalo v napetem ozračju, ki je razkrilo pomen glasovanja za 48-milijonsko državo. Zaradi zmage Zume, za katerega je na kongresu ANC glasovalo 2329 delegatov, bi se lahko Mbekiju dve leti pred iztekom mandata do splošnih volitev, ki bodo potekale leta 2009, občutno zmanjšal manevrski prostor.

Mbeki ni vzpostavil stika s strankarsko bazo

ANC ima parlamentarno večino od prvih večrasnih volitev v Južnoafriški republiki leta 1994, Mbeki pa je bil na njegovem čelu minulih 10 let. Mbeki ni bil sposoben vzpostaviti stika s strankarsko bazo, tako da bo moral sedaj posle predati Zumi.

Za slednjega predstavlja zmaga na kongresu ANC prepričljivo vrnitev na politično prizorišče, potem ko ga je Mbeki leta 2005 odstavil s podpredsedniškega položaja zaradi obtožb glede korupcije in posilstva. Obtožb na račun korupcije so Zumo kasneje oprostili, obtožbe o posilstvu pa zaradi pomanjkanja dokazov ovrgli. Sedaj ima Zuma možnost postati prihodnji predsednik države, če se do takrat ne bo znova znašel v primežu tožilstva.

Brezposelnost skoraj 40 odstotna

Pod vodstvom Zume bi lahko ANC spremenil naravnanost vlade v bolj socialno usmeritev. Zanj so namreč glasovali delegati, ki so razočarani nad Mbekijevo liberalno gospodarsko politiko. V Južnoafriški republiki kljub gospodarski rasti in nastajanju srednjega razreda temnopoltega prebivalstva 43 odstotkov državljanov še vedno živi z manj kot 300 evri na leto, stopnja brezposelnosti pa je 13 let po padcu apartheida ocenjena na skoraj 40 odstotkov.

Kongres ANC je razkril globoka razhajanja v stranki, ki so se izrazila v ne vedno miroljubnih plesih in pesmih, pa tudi v proceduralnih zapletih, zaradi katerih je prišlo do 24-urne preložitve volitev vodstva stranke za prihodnjih pet let.