Jan Tomše

Torek,
22. 4. 2014,
13.48

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 22. 4. 2014, 13.48

8 let, 5 mesecev

16 tisoč družin z denarjem vlada ZDA

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Združenim državam Amerike vlada 16 tisoč družin, vsaj glede na denarni kriterij, saj iz njihovega žepa pride vsak osmi dolar ameriškega bogastva.

0,01 odstotka ali 16 tisoč ameriških družin ima v lasti 12 odstotkov vsega imetja v Združenih državah Amerike. Po raziskavi, ki sta jo opravila Emmanuel Saez in Gabriel Zucman in je merila spremembe v deležu imetja onkraj luže med letoma 1913 in 2012, so razlike v premoženju med odstotkom najbogatejših in drugimi Američani zdaj spet takšne kot v dvajsetih letih 20. stoletja.

Po drugi strani finančna bilanca skoraj polovice družin v ZDA izkazuje čisto ničlo. To pomeni, da je neto vrednost vsega njihovega imetja, naj gre za vrednostne papirje, hiše, avtomobile, zaslužne pokojnine in drugo imetje, zaradi zadolženosti povsem izničena.

Izgubljajo srednji bogataši Razlike v dohodkih med odstotkom najbogatejših in drugimi Američani se sicer od sedemdesetih let prejšnjega stoletja ves čas povečujejo.

Prepad pa narašča tudi med bogatimi. Če se na eni strani premoženje tako imenovanih srednjih bogatašev, to je tistih, ki spadajo med deset odstotkov najbogatejših, zmanjšuje, v zadnjih desetletjih vedno bolj narašča imetje tistih Američanov, ki se uvrščajo med 0,01 odstotka najbolj bogatih.

Vstopnico med zadnje zagotavlja 100 milijonov dolarjev oziroma 73 milijonov evrov premoženja.