Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
28. 6. 2013,
13.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

papež Vatikan

Petek, 28. 6. 2013, 13.51

8 let

100 dni "simpatičnega papeža" Frančiška

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sto dni mineva, odkar se je na balkonu Bazilike sv. Petra v Vatikanu predstavil argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio, novi papež Frančišek, in takoj osvojil srca milijonov katolikov po svetu.

S svojim nasmeškom in preprostostjo, zaradi česar so ga poimenovali tudi simpatični papež, je prvi neevropski papež po osmem stoletju pokazal, da je precej drugačen od svojega predhodnika, zadržanega Nemca Josepha Ratzingerja, papeža Benedikta XVI., ki je presenetil z odstopom in zdaj živi nedaleč stran od svojega naslednika.

Če je prvih sto dni papeževanja Frančiška lahko indikator za to, kako bo Rimskokatoliško cerkev vodil v prihodnje, potem lahko pričakujemo številne spremembe in reforme, so si edini nekateri analitiki. Nemalo pa je tudi takšnih, ki menijo, da je razlika med zdajšnjim in prejšnjimi papeži bolj v slogu kot pa v konkretnih dejanjih.

Svoj ponižen in pastoralni slog je razkril že kmalu pa konklavu, ko je zavrnil pomp in ceremonijo – medtem še vedno živi v hotelu svete Marte in se ne želi preseliti v 12-sobno stanovanje papežev že od 17. stoletja –, ki pripadajo papeški službi. Skromnost papeža je med verniki zelo cenjena. Na mašah, ki jih pogosteje od predhodnika daruje na trgu svetega Petra, so množice večje, spominki s papeževo podobo gredo za med.

Po odstopu Benedikta XVI. 28. februarja letos so številni poznavalci opozarjali, da bo moral novi papež spremeniti birokracijo v Vatikanu ter se soočiti s korupcijo in škandali, ki so v zadnjih letih precej zamajali vrh Cerkve. Spremembe v rimski kuriji, glavni vatikanski administraciji, so napovedane za oktober, ko naj bi se sestala skupina osmih kardinalov in naj bi Frančišek imenoval novega vatikanskega državnega sekretarja. Do zdaj je imenoval 48 novih škofov in peščico nižjih uradnikov. Nobene večje vsebinske spremembe, zato tudi nobene večje sporne odločitve. Še največ prahu je dvignilo papeževo (domnevno) priznanje obstoja gejevskega lobija v Vatikanu.

Ugledni poznavalec Vatikana Paolo Rodari je za časopis La Repubblica dejal, da v naslednjih mesecih prihajajo številne spremembe in da bo še veliko časa za njih. "Zdaj daje svojemu papeževanju značaj, kar bo pomembno, ko se bo lotil bolj trajnih zadev. Ne gre za vprašanje vpliva in moči. Gre za to, da se postavi v ospredje najmanj pomembne med nami, o ljubezni do bližnjih, postavljanju zgleda. S tem si bo ustvaril avtoriteto, ki mu bo prišla prav, ko se bo pozneje lotil določenih težkih tem," je dodal.

Ne spreglejte