Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2012,
16.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 10. 2. 2012, 16.48

8 let

Zvonko Černač - biografija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Minister za infrastrukturo in prostor v novi vladi je 49-letni univerzitetni diplomirani pravnik Zvonko Černač.

Černač, od leta 2004 sicer poslanec SDS, je med ključnimi nalogami "superministrstva" izpostavil pospešeno in učinkovito vlaganje v infrastrukturo, trajnostno energetsko politiko in odpravo predolgih postopkov pri umeščanju v prostor.

Po izobrazbi univerzitetni diplomirani pravnik Černač, rojen 23. septembra 1962, je leta 1987 diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani in pridobil naziv univerzitetni diplomirani pravnik. Kot pripravnik se je zaposlil na Zvezi sindikatov v Ljubljani. Po opravljenem pripravništvu je opravljal delo na področju delovno pravne zakonodaje.

Po prvih demokratičnih volitvah je postal član izvršnega sveta občine Postojna, kjer je pokrival področje upravnih notranjih zadev.

Iz upravnih vod se je podal v gospodarstvo oziroma na področje turizma. Bil je vodja splošne službe v družbi Postojnska jama, turizem, kasneje pa v.d. direktorja novo ustanovljenega javnega zavoda Kobilarna Lipica.

Več let je bil nepoklicni podžupan Občine Postojna Do izvolitve v državni zbor leta 2004 je vodil Stanovanjski sklad občine Postojna. Več let je bil nepoklicni podžupan občine Postojna. Za poslanca je bil tretjič izvoljen na predčasnih volitvah lani. Kot poslanec je bil član različnih parlamentarnih odborov, predsednik preiskovalne komisije in član ustavne komisije.

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor - pod njegovim okriljem bodo promet, energetika, infrastruktura, prostor in elektronske komunikacije - bo moralo po njegovih besedah pospešiti projekte, ki omogočajo takojšnje črpanje iz evropskih skladov, in investicije, ki se bodo financirale iz javno-zasebnih partnerstev.

Kot je napovedal, se bo zavzemal za urejeno in sodobno prometno infrastrukturo, trajnostno naravnano prometno in energetsko politiko, uvedbo inteligentnih transportnih sistemov, modernizacijo železniškega in cestnega prometa, preusmeritev tovornih tokov s cest na železnice, ohranitev vinjet ter odstranitev cestninskih postaj.

Napovedal je tudi pripravo umika države iz nestrateških družb Za Černača so pomembne tudi naložbe v obnovljive vire energije za pridobivanje električne energije, nadaljevanje naložbe v šesti blok šoštanjske termoelektrarne ob reviziji stroškov, preučitev možnosti izgradnje drugega bloka nuklearke s sočasno proizvodnjo toplote za večja mesta, storiti pa bo treba vse potrebno za začetek del na trasi plinovoda Južni tok.

Napovedal je tudi pripravo umika države iz nestrateških družb, pri čemer bosta izvzeti področji energetike in infrastrukture. Vodenje investicij na državni infrastrukturi pa bo po njegovih napovedih preneseno na posebno gospodarsko družbo, ki bo v 100-odstotni lasti države.

Politika urejanja prostora po njegovem mnenju ne sme "biti cokla v razvoju". "Postopki na področju umeščanja v prostor so predolgi, kar ovira gospodarski in socialni razvoj Slovenije," je na predstavitvi matičnemu odboru še poudaril Černač in dodal, da je treba to napako odpraviti takoj.

Ne spreglejte