Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 6. 2021,
14.00

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,54

38

Natisni članek

Državni zbor seja Igor Zorčič

Torek, 8. 6. 2021, 14.00

2 leti, 10 mesecev

Zorčič o obravnavi programa Levice: "Absurd brez primere"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,54

38

Igor Zorčič | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Predsednik DZ Igor Zorčič ne bo sklical izredne seje DZ za obravnavo programa Levice, ki sta jo zahtevali SDS in NSi. Ustavna, zakonska in poslovniška ureditev namreč preprečujejo, da bi DZ vrednostno ocenjeval ustavnost programskih dokumentov stranke, je razvidno iz njegovega dopisa, ki ga je na predlagatelje naslovil po pridobitvi mnenja ZPS.

Zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali program Levice, so v začetku meseca vložili poslanci SDS in NSi. Po njihovem mnenju program Levice namreč kaže na možnost protiustavnega delovanja. Na zahtevo dela koalicijskih poslancev so se pretekli teden burno odzvali v opozicijskih poslanskih skupinah, Zorčič pa je za mnenje o dopustnosti zahteve že zaprosil zakonodajno-pravno službo DZ (ZPS).

"Absurd brez primere"

Kot je Zorčič pojasnil v današnji izjavi za medije, je ZPS za mnenje zaprosil zaradi dvoma o pristojnosti DZ za obravnavo tega vprašanja. Iz zahteve po njegovih besedah namreč ni razvidno samo to, da želijo predlagatelji izvesti razpravo o ustavnosti delovanja ene izmed parlamentarnih strank, kar je po njegovem mnenju nedopustno, temveč tudi predlagajo sklep, s katerim bi DZ vladi predlagal nadzor in spremljanje parlamentarnih političnih strank, s tem pa spodkopal svoje lastne temelje. "Takšno priporočilo je po moji oceni absurd brez primere v normalni parlamentarni demokraciji," je poudaril.

levica | Foto: STA , Foto: STA ,

Vsebinski pogoj ni izpolnjen

Iz mnenja ZPS, kot je navedel Zorčič v dopisu predlagateljem sklica seje, med drugim izhaja, da vsebinski pogoj za presojo dopustnosti vložene zahteve ni izpolnjen. Ustavna, zakonska in poslovniška ureditev namreč preprečujejo, da bi DZ vrednostno ocenjeval ustavnost programskih dokumentov in ravnanj politične stranke ter se o njih izrekal, drugim organom pa priporočal, naj nad njenim delovanjem opravljajo okrepljen nadzor, jo obravnavajo, spremljajo ali preprečujejo ravnanja, ki bi jih ocenili kot poskus rušenja parlamentarne ureditve in ustavnega reda, je razvidno iz dopisa, naslovljenega na predlagatelje sklica seje in objavljenega na spletni strani DZ.

Nedopusten poseg

ZPS poleg tega še ugotavlja, da predlog, po katerem bi bil nadzor izvršilne veje oblasti usmerjen v delovanje ene od političnih strank, pomeni nedopusten poseg v ustavno pravico do združevanja, omejevanje ali celo onemogočanje delovanje dela parlamentarne opozicije, to pa je nerazdružljivo s temeljnimi izhodišči parlamentarne demokracije, je dodal Zorčič v izjavi v DZ.

"Ker ustavni, zakonski in poslovniški pogoji za obravnavo predlaganega akta niso izpolnjeni, s tem pa prav tako niso izpolnjeni pogoji za sklic izredne seje državnega zbora, sporočam, da izredne seje s predlagano točko dnevnega reda ne bom sklical," je še pojasnil predsednik DZ.

Ne spreglejte