Četrtek,
6. 3. 2008,
20.11

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 6. 3. 2008, 20.11

8 let, 6 mesecev

Zoper Vip Varovanje poteka postopek za trajni odvzem licence

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Zoper družbo Vip Varovanje trenutno na podlagi zakona o zasebnem varovanju poteka postopek trajnega odvzema licence.

Ponovni narok je razpisan za 10. marec, ministrstvo za notranje zadeve pa bo nato izdalo odločbo o odvzemu licence ali postopek ustavilo, so sporočili z ministrstva.

V času začasnega odvzema licence, so bili izpolnjeni pogoji za trajni odvzem Med trajanjem začasnega odvzema licence so bili po navedbah ministrstva izpolnjeni pogoji za uvedbo trajnega odvzema. Inšpektorat RS za notranje zadeve je o tem 8. januarja obvestil direktorat za policijo in druge varnostne naloge, ki je uvedel postopek o trajnem odvzemu licence na podlagi 41. člena zakona. Skladno z zakonom o splošnem upravnem postopku je bil razpisan narok za ustno obravnavo v februarju, vendar se ga stranka ni udeležila, so sporočili z ministrstva.

Če se naroka ne bodo udeležili, bo ministrstvo odločilo na podlagi zbranih dokazov Ponovni narok je razpisan za 10. marec. Če se naroka ne bodo udeležili, bo ministrstvo odločilo na podlagi zbranih dokazov. Po zaključnem dokaznem postopku bo tako sprejeta odločitev, ali so v primeru ugotovljenih kršitev podani utemeljeni razlogi za trajni odvzem licence. Ministrstvo bo tako izdalo odločbo o odvzemu licence ali postopek ustavilo.

41. člen zakona o zasebnem varovanju določa, da se imetniku licenca odvzame, če se na podlagi pravnomočne odločbe o prekršku in pisnega predloga inšpekcijske službe ali policije ugotovi, da je imetnik licence storil prekršek iz 1. do vključno 6. točke prvega odstavka 75. člena tega zakona, torej če opravlja zasebno varovanje brez predpisane licence ali v nasprotju z izdano licenco, ne sklene zavarovanja za odgovornost, opravlja zasebno varovanje brez pisne pogodbe ali v nasprotju z njo, opravlja zasebno varovanje z osebami, ki ne izpolnjujejo pogojev za opravljanje zasebnega varovanja, prevaža in varuje denar ter druge vrednostne pošiljke v nasprotju z načinom, ki ga predpiše pristojni minister, ter če opravlja dejavnosti, nezdružljive z zasebnim varovanjem.

Kdaj se imetniku odvzame licenca? Imetniku se licenca odvzame tudi, če je imetnik licence v zadnjih dveh letih dvakrat ali večkrat storil prekršek iz prvega odstavka 75. člena zakona ali kršil določila standardov varovanja, če mu je opravljanje zasebnega varovanja prepovedano s pravnomočno sodno odločbo, ter v primeru, če ne izpolnjuje več z zakonom predpisanih pogojev za opravljanje zasebnega varovanja.

Varnostnik podjetja VIP Varovanja je bil udeležen pri smrti pred Globalom Kot je znano, je družba Vip Varovanje skrbela za red v diskoteki Global v Ljubljani, pred katero je oktobra lani zaradi hudega udarca v zatilje umrl 20-letnik. Ljubljanski kriminalisti so ugotovili, da je v njegovo tragično smrt vpleten tudi varnostnik podjetja VIP Varovanje.