Torek,
3. 7. 2018,
21.35

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

7

Natisni članek

vlada koalicija Marjan Šarec Dejan Židan Janez Janša Janez Janša

Torek, 3. 7. 2018, 21.35

5 let, 9 mesecev

Židan: Projektno koalicijsko pogodbo je mogoče končati v nekaj dneh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

7

Dejan Židan | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

Po mnenju prvaka SD Dejana Židana je projektno koalicijsko pogodbo mogoče končati v nekaj dneh, mogoče je tudi, da bi si sprva zadali naloge le za prvi dve leti. Danes so sicer predstavniki šestih strank pregledali pričakovanja NSi, v sredo so na vrsti pričakovanja SD in drugih, je dejal Židan, ki kot potencialnega partnerja še vedno vidi Levico.

Na današnjem pogovoru s predstavniki LMŠ, SMC, NSi, SAB in DeSUS so po besedah Dejana Židana naredili korak naprej. Židan verjame, da je to osnova, na podlagi katere lahko zelo hitro pridejo "do projektnih rešitev za tista področja, ki lahko Slovenijo pripeljejo hitro naprej". Kot je dejal, je optimist in si želi, da bi lahko na posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju v petek povedali: "K vam prihajamo z več kot 46 glasovi."

Novice Šarec po triurnih pogovorih: Zaveza za koalicijo bo dana, ko bomo šteli glasovnice #video

Židan meni, da je potrebno veliko pripravljenosti za usklajevanje. "Zdaj ni čas, da ljudje razmišljajo, da gredo na dopust, zdaj ni čas, da se razmišlja, da nekdo želi počivati, zdaj je čas, da naredimo to, kar smo ljudem obljubili," je poudaril. Podprl je tudi nakazano odločitev DZ, da letos ne bo parlamentarnih počitnic.

Za odpravo čakalnih vrst do 180 milijonov evrov

Kot je pojasnil, v SD izpostavljajo tri vsebinska področja. To so zdravstvo, znotraj katerega bo treba za odpravo čakalnih vrst nameniti od 150 do 180 milijonov evrov, gospodarstvo, v okviru katerega opozarjajo na neugodna svetovna in evropska gibanja, ter potreba po varovanju države in ljudi, je naštel predsednik SD.

Novice Pahor bo opravil še en krog pogajanj #foto #video

Ponovil je, da so zanje kadrovska vprašanja drugotnega pomena, saj je najprej treba uskladiti koalicijo. Bodo pa pri kadrovskih vprašanjih po njegovih navedbah fleksibilni. "Zdaj ni čas za to, da bi močni ego kakšnega posameznika rahljal koalicijo," je prepričan.

Janez Janša in Matej Tonin | Foto: Twitter - Voranc Foto: Twitter - Voranc To, da se v NSi o koalicijskem sodelovanju pogovarjajo tudi s SDS, jih v SD po Židanovih besedah ne moti, ker to tudi transparentno povejo. Motilo bi pa jih, če bi drugo vlado sestavljali na skrivaj, kot se je to dogajalo po volitvah 2011.

Šarec pogajalski proces šestih strank vodi korektno

Ob tem je pojasnil, da tudi v SD odkrito povedo, da je "treba imeti pred sabo tudi Levico". "To je stranka, ki je dala obljube volivkam in volivcem, tudi zaradi teh obljub je doživela kakšen glas podpore, in zdaj jih izključiti, pa tudi če mogoče sami želijo, je zelo napačno sporočilo," je dejal. Židan meni, da je povsem nekorektno do volivcev, da neka stranka pred volitvami obljublja, da je pripravljena iti v koalicijo in se izpostaviti, potem pa se kasneje obnaša tako, kakor da koalicija ne obstaja, in se že vnaprej odloči za opozicijo.

Marjan Šarec, Miro Cerar
Novice Razkrivamo nov osnutek koalicijske pogodbe: trdi orehi bodo zdravstvo, drugi tir, NLB ...

Ocenjuje, da predsednik LMŠ Marjan Šarec pogajalski proces omenjenih šestih strank vodi korektno, pri tem pa, da se mu tudi poznajo izkušnje župana, ko je moral za težave poiskati rešitve. "Ta operativnost je znotraj teh pogovorov dobrodošla," je prepričan.

SDS primerjajo z Alternativo za Nemčijo

Poudaril je tudi, da je pred njimi dolžnost, da sestavijo vlado. Glede primerjave z nemško črno-rdečo koalicijo je dejal, da gredo tudi pri nas v tej smeri, saj pogajanja z NSi razumejo kot pogajanja s CDU Angele Merkel. Stranke SDS ne razumejo kot stranke, ki je primerljiva s stranko Merklove, ampak je po načinu delovanja podobna Alternativi za Nemčijo, ki pa jo izločajo vse preostale parlamentarne stranke, je Židan odgovoril na vprašanje, zakaj SD ne gre v koalicijo s SDS.

Janez Janša SDS
Novice Kako uspešen je Janez Janša pri sestavljanju koalicije

Kot je pojasnil ob robu današnjega posveta širšega vodstva SD, na katerem so opravili tudi analizo volitev, je v stranki prisoten optimizem, ker je "uspela najbolj med vsemi strankami izboljšati svoj rezultat". "To je za nas velika obveza, da obljube, ki smo jih dali prek volilnega programa volivkam in volivcem, v maksimalni možni meri realiziramo, hkrati pa tudi zelo dobro izhodišče za lokalne volitve," je dejal.

Po besedah Dejana Levaniča v stranki že pripravljajo akcijski načrt o krepitvi delovanja, prav tako pa so že sprožili postopke evidentiranja kandidatov za lokalne volitve in v polovici mestnih občin že evidentirali kandidate za župane.

čakalna doba zdravnik pregled
Novice Kako bi se morala nova vlada lotiti reševanja slovenskega zdravstva