Jan Tomše

Četrtek,
24. 4. 2014,
11.06

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 24. 4. 2014, 11.06

8 let, 5 mesecev

Židan in Erjavec za volitve pred poletjem, če v petek zmaga Janković

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V primeru zmage Jankovića je DeSus pripravljena sodelovati v manjšinski vladi, pravi Karl Erjavec. Dejan Židan te možnosti ne vidi. Ob zmagi Jankovića sta oba za predčasne volitve pred poletjem.

"Ne znam oceniti, tudi se ne želim vmešavati v razmere v Pozitivni Sloveniji. Karkoli bodo naredili, je povsem legitimno," je pred današnjo sejo vlade na vprašanje, kaj se lahko zgodi v petek, ko bo kongres Pozitivne Slovenije odločal o tem, kdo bo vodil najmočnejšo parlamentarno stranko, povedal kmetijski minister in podpredsednik Socialnih demokratov Dejan Židan.

Židan: Manjšinske vlade ne more biti Bi njegova SD sodelovala v manjšinski vladi, če bi po morebitni zmagi Bratuškove poslansko skupino njene stranke zapustilo nekaj poslancev, ki jim je ljubši Zoran Janković? "Manjšinske vlade ne more biti, ker je premierka obljubila, da bo šla po zaupnico. To pomeni, da potrebuje 46 glasov, če teh ne bo dobila, te vlade več ne bo," je dejal Židan.

Prvak DeSUSa Karl Erjavec pa pravi, da lahko Janković s kongresno zmago povzroči hudo politično krizo, kot posledice pa navaja padec bonitetnih ocen za Slovenijo, višje obrestne mere in vrnitev v lanski čas, ko je aktualna vlada začela delovati. Dodaja, da so zaradi razmer zaskrbljeni tudi v Bruslju.

"Treba je vedeti, da ima vlada še kar nekaj nalog. Treba je dokončati sanacijo bank, treba je začeti drugi paket privatizacije."

Erjavec: V primeru Jankovićeve zmage bi bile najboljše predčasne volitve V primeru Jankovićeve zmage bi bile najboljše predčasne volitve, in to še pred parlamentarnimi počitnicami, podobno kot Židan pravi tudi Erjavec, ki sicer ne izključuje sodelovanja svoje stranke v manjšinski vladi.

"Treba je prešteti, koliko poslancev podpira vlado, ne smemo pozabiti tudi na nepovezane in neodvisne poslance. Če bi imela vlada zadostno podporo, ne vidim razloga, zakaj ne bi šli naprej, saj sem prepričan, da bi bila za Slovenijo večja škoda, če ne bi imeli več vlade," je še povedal Erjavec.