Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 9. 2012,
12.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 14. 9. 2012, 12.54

7 let, 12 mesecev

Žerjav: Durs bo vsak mesec objavljal davčne neplačnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če ključnih vprašanj reševanja bančnega sistema in reform ne bomo uspešno rešili, potem je vseh drugih sto ukrepov zaman, trdi Žerjav.

Ključna teža tretjega paketa ukrepov za spodbujanje gospodarstva, ki ga je v četrtek potrdila vlada, je po besedah ministra za gospodarski razvoj Radovana Žerjava na urejanju trga dela in pokojninski reformi. Paket sicer zajema 60 ukrepov, med drugim 21 zakonov, 12 podzakonskih aktov in deset strateških dokumentov. Gre za 155 različnih ukrepov in rešitev. "Gre za enega od najpomembnejših strateških dokumentov, ki predstavlja program dela vlade do konca leta," je o tretjem paketu na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril minister Žerjav. Vlada se po njegovih besedah s tem paketom zavezuje, da bo vsebino paketa sprejela in uresničila do konca leta. "Seveda je ključna teža paketa na urejanju trga dela in pokojninski reformi," je izpostavil minister in pojasnil, da gre za spremembe in dopolnitve zakonov o delovnih razmerjih, o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, o urejanju trga dela ter o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

"S togim trgom dela, kot ga imamo, spodbujamo nekonkurenčnost"

Za Žerjava je ta paket eden od ključnih. "Da se soočimo s tem togim trgom dela in odgovorimo na potrebe slovenskega gospodarstva, predvsem v smeri ustvarjanja konkurenčnejšega okolja," je poudaril in dodal: "S togim trgom dela, kot ga imamo, spodbujamo nekonkurenčnost, tudi med samo delovno silo. Spodbuditi želimo konkurenco na trgu dela in ustvariti pogoje za večjo produktivnost".

Drugi sklop paketa je vezan na sanacijo slovenskih bank. Med drugim vsebuje zakon za krepitev stabilnosti bank, ki predvideva nov sklad za reševanje slabih naložb, posojil, znotraj bank. Ta zakon bo spremljal tudi zakon o bančništvu, ki uvaja večji nadzor nad delovanjem bančnega sistema.

Tretji sklop je po ministrovih pojasnilih namenjen izboljšanju poslovnega okolja, sestavljajo pa ga mnogi zakoni, predvsem s finančnega področja. Zakon o davčnem postopku tako predvideva kaznovanje uporabnikov programov za naknadno spreminjanje podatkov o ustvarjenem prometu. Prav tako naj bi Durs vsak mesec objavljal podatke o osebah, ki državi več kot 90 dni dolgujejo nad pet tisoč evrov.

V pripravi tudi mednarodni razpis za koncesijo za avtoceste

Žerjav je pojasnil, da se želijo s spremembo zakona o dohodnini soočiti s sivo ekonomijo in administrativnimi ovirami, s projektom "vsak račun šteje" pa bodo poskušali spodbuditi shranjevanje in predlaganje računov.

Vlada želi po ministrovih besedah s spremembo zakonodaje tudi poenostaviti davčne postopke za mala podjetja in poenostaviti plačevanje DDV-ja pri uvozu. Z zakonom o trošarinah bodo določili dvig maksimalnega zneska za oprostitev plačila trošarine za energente, kateri je dodano biogorivo, z zakonom o igrah na srečo pa bodo odpravili nekatere administrativne ovire in olajšali vstop zasebnim vlagateljem v to dejavnost, hkrati pa bodo okrepili nadzor, predvsem zaradi preprečevanja pranja denarja pri igrah na srečo.

Pripravili bodo tudi mednarodni razpis za koncesijo za avtoceste, s čimer želijo aktivno reševati odplačevanje Darsovih kreditov. Na ta način bi država lahko tudi dobila denar za izgradnjo ključnih razvojnih osi.

Žerjav: Upam, da nam ne bodo spet očitali, da preveč hitimo

"Jasno je, da je ambicija vlade, da se ti ukrepi v celoti sprejmejo do konca tega leta. Ključno je, da so nekateri zakoni vezani na socialni dialog, ki bo zelo pomemben. Če ključnih vprašanj reševanja bančnega sistema in reform ne bomo uspešno rešili, potem je vseh drugih sto ukrepov zaman. Brez rešitve bančnega sistema in reform, če pustimo ob strani projekte, ki jih vlada sama ne more izpeljati, drugi projekti ne bodo imeli pravega učinka," je izpostavil.

Žerjav upa, da vladi ne bodo znova očitali, da hiti z ukrepi in da krši proceduro. Kot pravi, gredo zavestno v ta časovni okvir, ker si daljšega ne morejo privoščiti. "To od nas zahteva gospodarstvo in nenazadnje tudi mednarodni finančni trgi," je zaključil.

Ne spreglejte