Ponedeljek,
14. 1. 2008,
13.51

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 1. 2008, 13.51

8 let, 3 mesece

Združeni ob lipi sprave protestirali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Združeni ob lipi sprave so danes pred Višjim sodiščem protestirali "zoper delo slovenskih sodišč". "Nepoštenost vdira v sodstvo," so zapisali na transparent.

S protestom želijo doseči tudi odpravo trajnega mandata sodnikov in tožilcev. Slovensko krivosodje Odvetnik in predsednik Združenih ob lipi sprave Stanislav Klep je poudaril, da želijo s protestom doseči predvsem celostno spremembo v pravosodju. "Naše pravosodje je krivosodje," je povedal in dodal, da glavno odgovornost pri tem nosi ustavno sodišče. "Protestiramo proti ravnanju sodišč, predvsem Višjega sodišča v Ljubljani, ki z izdano odločbo sramoti Slovenijo in slovensko pravosodje," je dejal Klep. Nepošteno sodstvo Kot je dejal, ustavno sodišče ne spoštuje niti svojih lastnih odločb niti konvencije o varstvu človekovih pravic. Po njegovem mnenju vsa slovenska sodišča kršijo tisti del konvencije, ki govori o poštenosti. "Naše sodstvo ni pošteno," je zatrdil.

Odvzem trajnega mandata sodnikom in tožilcem

Kot eno od pomembnih zahtev današnjega protesta pa je Klep izpostavil odvzem trajnega mandata sodnikom in tožilcem. "Trajni mandat sodnikov in tožilcev je nesreča in sramota za Slovenijo," še meni. Pri tem je še poudaril, da vse njihove zahteve in pobude, ki jih dajejo kot Združeni ob lipi sprave, spregledajo in preslišijo predvsem novinarji, ki so, kot je dejal, "rak rana naši družbi". Meni, da so mediji četrta veja oblasti, ki dela skupaj s sodno vejo oblasti.

Klep: Komunistični sistem v Sloveniji se utrjuje Poudaril je, da Slovenija ni sprejela resolucije EU, ki naj bi, kot je zatrdil Klep, zahtevala "odpravo komunističnega sistema". Po njegovem mnenju se komunistični sistem v Sloveniji utrjuje. "Utrjuje ga Forum 21, ki je v lasti in pod pokroviteljstvom Milana Kučana," je povedal.

Neprijavljen shod? Predstavnica za odnose z javnostmi na Okrožnem sodišču v Ljubljani Romana Ciko je dejala, da jih o protestnem shodu ni nihče obvestil. "Ta stavba je v lasti okrožnega sodišča in bi nas kot upravnike o shodu morali obvestiti," je poudarila. Po njenih besedah naj protest niti ne bi bil najavljen.