SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaplezana planinca rešili iz Severne stene

1

termometer

 | Foto:
Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana so zjutraj iz Severne stene Triglava rešili alpinista, ki sta se zaplezala in noč preživela pod vrhom.

Oba sta bila le podhlajena, v dolino pa so ju prepeljali s helikopterjem, je pojasnil načelnik GRS Mojstrana Jože Martinjak.

Alpinista sta zdrava

Alpinista sta se v triglavski Severni steni izgubila in zaplezala, zato so reševalci ob 4. uri zjutraj začeli z akcijo. Po besedah Martinjaka je pet reševalcev splezalo do alpinistov, ju prepeljalo do roba stene, od koder so ju v dolino prepeljali s helikopterjem. Alpinista sta zdrava, le podhlajena zaradi prenočitve v steni, je še dodal. Domneva, da sta bila Slovenca, saj je z njima pred reševalno akcijo govoril v slovenščini.

S helikopterjem so prepeljali še tri ponesrečence

V zadnjih 24 urah so sicer s helikopterjem z Julijskih Alp prepeljali še tri ponesrečene planince. Na Rjavini si je planinec poškodoval roki in nogi, na Triglavskih podih si je drugi planinec zlomil nogo, po zdrsu v Slovenski grapi pa se je poškodoval še tretji planinec. Vse tri so prepeljali na zdravljenje v jeseniško bolnišnico.

Letos so iz gora rešili že 218 ljudi Na GRS Mojstrana so v letu 2011 posredovali 15-krat, vsa društva in službe pa so od 1. januarja do 4. avgusta 2011 opravila 234 intervencij, je razvidno iz podatkov na spletni strani Gorske reševalne zveze Slovenije. Pri 200 administrativno zaključenih reševanjih in iskanjih je kar 70-krat sodeloval helikopter, v 99 primerih pa zdravnik. Gorski reševalci so letos iz gora sicer rešili 218 ljudi, največ na območju Tolmina.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin