Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
27. 7. 2016,
13.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90

Natisni članek

limona Argentina trgovina Južnoafriška republika Turčija poletje vročina Mercator SPAR ljubljanska tržnica

Sreda, 27. 7. 2016, 13.13

6 let, 6 mesecev

Zakaj so limone tako drage?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90
Limone tržnica | Foto Andreja Lončar

Foto: Andreja Lončar

Nedavni nakup limon je našemu bralcu pustil grenek priokus: za kilogram je namreč odštel štiri evre. Preverili smo, kaj tiči v ozadju visokih cen tega priljubljenega sadeža. 

Poletje je čas visokih temperatur, ki jih marsikdo lajša z osvežilno limonado. A letos vam ta užitek lahko zagrenijo nenavadno visoke cene limon. Taka je vsaj izkušnja našega bralca, ki je za tri četrt kilograma odštel 3 evre.

Cene limon se trenutno gibljejo med štirimi in petimi evri za kilogram. | Foto: Andreja Lončar Cene limon se trenutno gibljejo med štirimi in petimi evri za kilogram. Foto: Andreja Lončar

Najhuje je že mimo

Cene smo preverili pri trgovcih. Začeli smo na ljubljanski tržnici. "Ste že malo pozni," nam je v smehu dejal eden od trgovcev, ki ni želel biti imenovan. Pojasnil je, da je bil največji šok maja, ko je cena za kilogram poskočila na pet evrov. Zdaj se stanje počasi umirja, trenutno je cena za kilogram malo manj kot štiri evre, nam je dejal. Lani v tem času je limone prodajal po tri evre za kilogram. 

Pozeba in suša oklestili ponudbo

V spomladanskem in letnem času slovenski trgovci limone uvažajo iz južnoameriških držav, zaradi česar so cene že tako ali tako višje, letos pa jih je dodatno zvišalo neugodno vreme v državah pridelovalkah. | Foto: Andreja Lončar V spomladanskem in letnem času slovenski trgovci limone uvažajo iz južnoameriških držav, zaradi česar so cene že tako ali tako višje, letos pa jih je dodatno zvišalo neugodno vreme v državah pridelovalkah. Foto: Andreja Lončar Glavni razlog za višje cene so po besedah sogovornikov – in tudi po pisanju tujih medijev – vroča pomlad v južni Evropi, predvsem v Španiji, in na drugi strani pozeba v Južni Ameriki ter glivične bolezni v Južni Afriki, od koder tradicionalno v spomladanskem in poletnem času dobivamo limone. 

V Sparu in Mercatorju – v prvem kilogram limon trenutno stane štiri evre, v drugem 4,29 evra – medtem pravijo, da so vsako poletje v tem obdobju cene limon najvišje.

"Letos je cena limon začela rasti konec meseca maja, ko se je sklenila dobava limon iz Španije. Vsako leto cena limon čez poletje naraste, ker ni več ponudbe iz mediteranskih dežel, ampak nabavljamo limone z drugih kontinentov, pretežno iz Argentine in Južne Afrike," pravijo v Mercatorju.

Na vprašanje, ali je cena letos višja kot prejšnja leta v tem obdobju in če da, za koliko, v nobeni trgovski verigi niso odgovorili.

Do sezone prehladov bo bolje

V Sparu, kjer zdaj limone dobivajo iz Argentine in Južnoafriške republike, pravijo še, da občuten padec cene limon pričakujejo v jesenskem času, ko bodo na voljo limone iz Turčije. Tam so pridelane količine večje, pravijo.

Tudi sogovornik s tržnice znižanje cen pričakuje do novembra, ko bodo dozorele limone v južnoevropskih državah.

Ne spreglejte