Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
22. 11. 2011,
16.07

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

zdravje kozmetika usta

Torek, 22. 11. 2011, 16.07

2 leti, 8 mesecev

Zakaj pravzaprav imamo zobne paste?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Zobna pasta je kozmetika; vzdrževanju čistoče zob in ustne votline odločilno prispeva predvsem pravilen način mehanskega čiščenja," pravi naš sogovornik.

"Nisem proti zobni pasti, tudi sam jo uporabljam, toda izključno zaradi boljšega občutka in okusa po umivanju zob," je v pogovoru za Planet SiOL.net povedal prof. dr. Andrija Bošnjak, specialist parodontologije, paradontalne kirurgije, implantologije in oralne higiene ter izredni profesor parodontologije (veda o stanjih dlesni in obzobnega tkiva).

Zakaj številni vendarle mislijo, da zobna pasta prispeva k ustni higieni? Vsakdo bi se moral zavedati, da je razlog, zakaj imamo zobno pasto, to, da nam po umivanju zob prav zobna pasta daje tisti občutek svežine in prijeten dah. Tudi ko so ustvarjali zobno pasto, so v mislih imeli kozmetično sredstvo in jo danes še vedno prištevamo v kozmetiko. Sama zobna pasta s svojo vsebino in konsistenco ne prispeva mehaničnemu čiščenju zob, kar je nujno za nadzor čistoče zob.

Toda neredke zobne paste oglašujejo aktivne sestavine, pred leti so bile zelo priljubljene tiste z dodatkom fluora … To narekujeta trg in marketing. Družbe morajo preprosto prodati svoje izdelke. Spomnite se mikrogranul, ki prav tako nič ne prispevajo k boljši ustni higieni. Vzhodno od Alp se sistemsko prikriva podatek, ki ga morajo, denimo v Švici, obvezno navesti na vsaki zobni pasti. To je relativna dentivna in skleninska abrazivnost, ki pove, koliko zobna pasta zaradi svojih abrazivov, ki jih skupaj z detergenti dodajajo zaradi občutka čistoče, poškoduje zobe in sklenino.

V Evropski uniji tega ni treba navajati? Za to se nihče ne zavzema, ker bi se izkazalo, da imajo nekatere znane zobne paste velikih proizvajalcev visoko abrazivnost. Trenutno je samo za eno zobno pasto dokazano, da ima terapevtski učinek, vse druge zobne paste, ki so splošno dosegljive, imajo samo kozmetični učinek. Druga skupina so zobne paste, ki imajo dodane sestavine za antiseptični učinek, a to niso tiste klasične zobne paste, ki se med uporabo penijo v ustih. Ko prvič zobe očistite brez zobne paste in ko odstranite ta begajoč občutek zobne paste, boste lahko že z jezikom točno začutili, kje je zob čist in kje se začnejo obloge.

Kako nastajajo zobne obloge? Ko si umijete zobe, se že po nekaj sekundah na sklenini ustvari film, na katerega se prijemajo bakterije. Teh je v ustni votlini okoli 750 vrst, njihovo število pa se meri v milijonih, ker imajo v ustni votlini toplo, vlažno in s hrano bogato okolje. Če jih ne zmotite, to stanje pa se radikalno lahko spremeni zgolj mehansko, boste v 48 urah imeli na vseh zobeh obloge, ki ne bodo vidne z golim očesom, z ustreznimi barvili pa. Seveda ploskve, s katerimi grizemo, ne bodo imele oblog, ker se z mehanskim stikom s hrano čistijo. Vedeti pa je treba, da so bakterije v tem biofilmu tudi do 1500-krat odpornejše od prosto plavajočih bakterij.

Kako pomembna je izbira ščetke? Pomembna je pravilna mehanska tehnika čiščenja. Tudi z ročno ščetko lahko zelo dobro vzdržujete ustno higieno, če vas je stomatolog pravilno naučil. Ni nobenih dokazov, da je kakšna ročna zobna ščetka boljša od druge, imajo pa ščetke s pogonom, ki ustvarjajo vibracije, rotacije in oscilacije, prednost, ker lažje odstranjujejo biofilm s težko dostopnih področij. Dosežejo enak učinek z manj napora. Ne gre spregledati niti pomembne vloge zobne nitke.

Nekateri stavijo na kemično odstranjevanje oblog … Biofilm oblog je zelo kompleksen in trdovraten ter odporen na protimikrobna sredstva. Kemična sredstva ne morejo biti nadomestilo za fizično uničevanje strukture biofilma, saj je to edini učinkoviti način za vzdrževanje ustne higiene, ki je pomembna tudi za splošno zdravje vsakega posameznika.

Ne spreglejte