Torek,
29. 1. 2008,
14.39

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 29. 1. 2008, 14.39

8 let, 6 mesecev

Žagar: Nasprotovanje pokrajinski zakonodaji je izgovor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar je prepričan, da na pavšalne trditve opozicije, kako je s pokrajinsko zakonodajo vse narobe, ni mogoče odgovoriti s kompromisnim predlogom.

Nasprotovanje večinoma že usklajenim predlogom po Žagarjevo pomeni, da "ne mislijo resno z decentralizacijo", namen referenduma pa je zgolj zavlačevanje.

Za ministra dileme o tem, ali pokrajine potrebujemo ali ne, ne more biti, o čemer govorijo razlike v BDP med pokrajinami.

Široko usklajevana pokrajinska zakonodaja

"Pokrajinska zakonodaja je bila široko usklajevana, saj se je pripravljala skoraj dve leti," je v današnji izjavi za javnost dejal Žagar. Spomnil je, da so pokrajinske zakone uskladili v tolikšni meri, da so bili primerni za nadaljnjo obravnavo. Poleg tega so po njegovem besedila ves čas nadgrajevali ter pri tem skušali upoštevati vse pripombe. Minister je ob tem opozoril, da so številni členi - npr. tisti o financiranju pokrajin - še odprti.

Ljudje naj bi se poistovetili z bodočimi pokrajinami

Po njegovem mnenju bi bila zavrnitev zakonodaje v tem trenutku krivična do ljudi, saj so se že poistovetili z bodočimi pokrajinami. Četudi pokrajinska zakonodaja ni idealna, bi bilo sedaj potrebno opraviti javno razpravo, je še menil Žagar.

Žagar je zavrnil pavšalne trditve, da je pri pokrajinskih zakonih vse narobe, opoziciji pa očital, da z njihove strani v zadnjem času ni bilo resnične volje za usklajevanje.

Odločitev o referendumu minister sicer prepušča poslancem, osebno pa ga ocenjuje kot nepotrebnega, saj "mi ni jasno, kaj s tem referendumom dobimo". Žagar je še spomnil, da je bilo "sporno" število 14 pokrajin medstrankarsko usklajeno kot zgornja meja.

Šrot proti posvetovalnemu referendumu o pokrajinah

Predsednik SLS Bojan Šrot je glede predloga o posvetovalnem referendumu o pokrajinski zakonodaji pojasnil, da ima o tem vprašanju "podoben pogled" kot predsednik vlade. Tisti, ki nasprotujejo uvedbi pokrajin, so v bistvu proti decentralizaciji, je poudaril Šrot in dodal, da bi referendum prinesel le stroške.

O uvedbi pokrajin je govora že 10 let

Opozoril je, da se o uvedbi pokrajin pogovarjajo že 10 let. Minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar je s svojo ekipo pri pripravi pokrajinske zakonodaje opravil ogromno dela, je prepričan Šrot. Po njegovem mnenju je tudi nekorektno, "da nekdo pravi, da bo napisal boljši zakon, če je imel za to 10 let časa". Čudno se mu tudi zdi, da so proti predlogu zakonodaje poslanci, ki so v preteklosti podpisovali parcialne predloge za ustanovitve posameznih pokrajin.

Poslanci SD: Odločili smo se za manj slabo odločitev Poslanska skupina (PS) SD stoji za besedami predsednika stranke Boruta Pahorja in napoveduje glasovanje proti po njihovem nedorečeni pokrajinski zakonodaji. Skupaj s poslanci Zares pripravljajo tudi besedilo morebitnega posvetovalnega referenduma, je na konferenci pojasnil vodja PS Miran Potrč.